Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Distriktssköterskans journal ointressant för vårdcheferna

Publicerad: 9 April 2008, 08:25

Vem bryr sig om vad distriktssköterskorna skriver i sina journaler? Inte cheferna i alla fall.


Varje dag fyller landets alla distriktssköterskor sina patientjournaler med ett oräkneligt antal anteckningar. Det kan vara allt från mindre iakttagelser till större medicinska bedömningar.

Men vem bryr sig – egentligen?

Den frågan ställde sig Eva Törnvall. Hon är själv distriktssköterska. Och nu på fredag, den 11 april, blir hon dessutom doktor vid institutionen för samhälls- och välfärdsstudier vid Linköpings universitet.

– Jag har dels analyserat hur distriktssköterskorna utformar sina journaler, dels om – och i så fall hur – allmänläkarna och vårdenhetscheferna har någon nytta av det som skrivs, säger Eva Törnvall.

Journaler används till statistik

Utgångspunkten var elektroniska patient­journaler från distriktssköterskor vid vårdcentraler i tre olika landsting – Östergötland, Kalmar och Jönköping.

58 procent av allmänläkarna uppgav att de läste distriktssköterskornas journaler alltid eller mycket ofta –och att de hade nytta av informationen.

Tre av fyra vårdenhetschefer läste dessa journaler.

– Men det fanns en stor skillnad i hur de använde sig av dem. Vårdenhetscheferna tittade nästan uteslutande på hur många hembesök, mottagningsbesök och telefonsamtal respektive distriktssköterska haft. De räknade alltså i stället för att granska och utvärdera den givna vården, säger Eva Törnvall.

Enligt henne borde vård­enhets­cheferna vara betydligt mer intresserade av den vård distriktssköterskorna ger än vad de är, eftersom det ligger i deras ansvar.

– Det är ytterst nedslående att cheferna inte tittar mer på vad denna yrkesgrupp faktiskt gör. Distriktssköterskorna utgör en stor grupp i primärvården och dem borde cheferna ha koll på. Det handlar både om patientsäkerheten och om att försäkra sig om att resurserna utnyttjas på bästa sätt.
”Läkarna har kommit längre”

Även om en majoritet av allmänläkarna tyckte att distriktssköterskornas journaler gav dem värdefull information, uppgav de samtidigt att det var svårt att hitta i dem på grund av att anteckningarna var för många. Dessutom önskade de fler bedömningar och tydligare uppgifter om status.

Och efter att själv ha granskat drygt 200 journaler ger Eva Törnvall läkarna rätt.

– Ja, journalerna är ofta lite spretiga med få egna bedömningar och vaga uppgifter om status. I stället för att skriva att såret är 0,5 gånger 0,3 millimeter, stod det ofta ”litet sår”, till exempel. Men det säger inte så mycket om man inte sett såret från början. Vad är ”ett litet sår”?

Enligt Eva Törnvall borde upp­gifterna i distriktssköterskornas journaler kunna utnyttjas på ett betydligt bättre sätt än vad som görs i dag. Samtidigt borde distriktssköterskorna bli bättre på att dokumentera sina bedömningar.

– Läkarna har kommit längre med standardiserade begrepp i sin journal­föring, som diagnoskoder och annat. Sjuksköterskor har av tradition vidare­befordrat mycket av sin information muntligt. Utmaningen för oss är att börja använda standardiserade begrepp samtidigt som vi behåller patienten som en individ.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev