Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Distriktssköterskor gör uppror

Publicerad: 4 januari 2013, 14:43

Distriktssköterskor i Hofors och Ockelbo har fått nog: Om planerna på påtvingad jourberedskap går igenom säger de upp sig.


Den 1 februari förändras hemsjukvården i Gävleborgs län. Då tar kommunerna över ansvaret för vård i hemmet till patienter som behöver regelbunden hjälp under en längre tid, medan landstinget fortsätter med övriga hembesök. Det innebär att distriktssköterskorna ska kunna göra oplanerade hembesök på kvällar, nätter och helger vid sidan om sin ordinarie arbetstid. Det har fått distriktssköterskor i Ockelbo och Hofors att hota med uppsägning.

– Vi kan inte åka ensamma till okända platser mitt i natten. Läkarna och undersköterskorna tycker också att det här är förskräckligt. Hela beredskapen är en tillbakagång 20 år i tiden, säger Carina Halvars, distriktssköterska i Hofors, till Gefle Dagblad.

Ulla Waxin, divisionschef inom primärvården i Landstinget Gävleborg, är förvånad över protesterna.

– Det är jätteolyckligt att de reagerar så. Tydligen måste vi kommunicera mer. Det här är inte tänkt som en permanent lösning, säger hon till Arbetarbladet om jourberedskapen i Ockelbo.

Hittills har hälften av distriktssköterskorna i Hofors och samtliga i Ockelbo meddelat att de tänker söka andra jobb om planerna går igenom.

Beredskapsersättningen ligger enligt avtalet på 16 kronor i timmen på vardagskvällar och det dubbla på helger. Om distriktssköterskorna rycker in blir det kvalificerad övertid.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev