Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diuretika bra val för att förebygga hjärtsvikt hos kroniskt njursjuka

Publicerad: 8 februari 2006, 09:58

Högt blodtryck och kronisk njursjukdom ger en kraftigt ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom och stroke hos äldre patienter, enligt en ny amerikansk studie. Resultat från samma studie visar också att behandling med diuretika är lika bra eller till och med bättre än nyare läkemedel när det gäller att förebygga hjärtsvikt hos patienter med kronisk njursjukdom.


I den senaste utgåvan av Annals of Internal Medicine publiceras en studie från Case Western Reserve University School of Medicine och University Hospitals of Cleveland, Ohio, USA. Forskarna har studerat risken att drabbas av hjärtsjukdom och stroke hos personer med högt blodtryck och måttligt till svår kronisk njursjukdom.

I studien ingick mer än 31 000 amerikansk män och kvinnor i åldern 55 år eller äldre som hade högt blodtryck och en annan riskfaktor för hjärtsjukdom, till exempel diabetes. När studien påbörjades togs ett blodprov för att fastställa njurfunktionen.

Resultaten visar att hypertonipatienterna med måttlig njursjukdom hade en 35 procent högre risk att utveckla någon typ av hjärt-kärlsjukdom, däribland hjärtsjukdom, stroke och hjärtsvikt, än patienterna som inte hade något fel på njurfunktionen.

Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom var till och med mycket högre än att utveckla njursvikt hos dem med måttligt till svårt nedsatt njurfunktion.

Forskarnas slutsats är att patienter med högt blodtryck regelmässigt bör genomgå kontroll av njurfunktionen för att kunna sätta in rätt behandling.

I sin studie har de också undersökt hur effektiva olika typer av läkemedel är för att förebygga insjuknande i hjärt-kärlsjukdom hos hypertoniker med nedsatt njurfunktion.

Resultaten visar att billiga diuretikapreparat var lika bra som ACE-hämmare och kalciumantagonister när det gällde att förebygga insjuknande i hjärtinfarkt. Diuretika verkade till och med vara effektivare än de nyare läkemedlen för att förebygga insjuknande i hjärtsvikt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News