Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Divisionschef på Akademiska fick fritt årskort på flyget

Publicerad: 28 juni 2010, 11:22

En nyanställd chef på Akademiska sjukhuset i Uppsala dagpendlar med flyg från västkusten – på sjukhusets bekostnad. Nu tas sjukhusdirektören i örat.


Tidigare i år anställdes Martin Engström som chef för onkologi-, thorax- och medicindivisionen på Akademiska sjukhuset. För att ta sig till sitt nya jobb dagpendlar han med flyg från Halland.

Årskortet på 138 000 kronor hos flygbolaget Skyways betalas av arbetsgivaren, rapporterar Sveriges Radio Uppland.

– Jag var redan från början tydlig med att ett flygkort var en förutsättning för att jag skulle kunna ta jobbet. Då jag beviljades flygkortet utgick jag från att det var i överensstämmelse med landstingets policy, säger Martin Engström.

Avtalet om flygresorna godkändes av sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla. Nu får hon bakläxa av den högsta landstingsledningen. Landstingsdirektören Kerstin Westholm vill införa en ny beslutsordning där sjukhuscheferna i landstinget fråntas rätten att själva utforma underordnade chefers anställningsvillkor.

– Jag skulle inte ha godkänt en dagpendling med flyg från Halland, det hade jag inte gjort. Det kortar ju också arbetsdagen. Det här är en ansvarsfull befattning som kräver närvaro, säger Kerstin Westholm till Sveriges Radio Uppland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev