Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Djupdykning bland cellerna årets genombrott

Publicerad: 20 december 2018, 19:00

Med dessa tekniker kan det genetiska materialet i varje enskild cell sekvenseras.

Foto: Thinkstock

Att studera organismers utveckling på en imponerande detaljnivå – cell för cell – är det viktigaste forskningsframsteget 2018, enligt tidskriften Science.

Ämnen i artikeln:

CRISPRMetoo

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


I dag, torsdag, presenteras deras topplista över vetenskapliga genombrott som skett under det gångna året. Och toppar gör en kombination av tekniker som möjliggör att tusentals celler kan isoleras, och där det genetiska materialet i var och en av dessa går att sekvensera. Cellerna kan också märkas in och följas över tid.

Metoderna bäddar för att studera enskilda cellers utveckling, och det går att se vilka gener som är avstängda eller påslagna under olika perioder.

Under 2018 har flera forskargrupper – med hjälp av dessa tekniker – kunnat visa hur organutveckling går till hos exempelvis fiskar och grodor. Nu försöker forskare även ta reda på hur mänskliga celler utvecklas och mognar under livets gång samt hur cellerna förändras i samband med sjukdomar.

Förutom årets genombrott listar tidskriften nio andra betydelsefulla forskningsframsteg som hamnar på en delad andraplats. Här hittas bland annat det första läkemedlet som baseras på så kallad RNA- interferens. För 20 år sedan upptäckte två amerikanska forskare att korta dubbelsträngade RNA-molekyler kan hämma geners aktivitet, viket senare belönades med Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Att använda konceptet i behandlingssyfte har dock stött på patrull, men i år kom det första godkända läkemedlet som verkar genom RNA-interferens, Onpattro (patisiran). Det är avsett för att behandla ärftlig transtyretinamyloidos med polyneuropati, även kallad Skelleftesjukan.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om studien som låg till grund för godkännandet.

På årets topplista hittas även rörelsen metoo som bidragit till att uppmärksamma vidden av sexuella trakasserier och övergrepp inom bland annat medicinen.

Tidskriften lyfter också några händelser med negativ inverkan. Här hittas bland annat skogsbränder och stormar till följd av klimatförändringar samt nyheten – som dock inte är bekräftad – att en kinesisk forskare ska ha använt tekniken crispr/cas-9 för att genförändra ett tvillingpar.

Här kan du läsa hela listan från Science. 

Här kan du även ta del av Dagens Medicins topplista över forskningsnyheter för 2018.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev