lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

DO kritiserar Karolinska

Publicerad: 3 februari 2020, 09:33

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhuset har brustit i sin utredningsskyldighet i samband med att en läkare anmält upplevda trakasserier. Det anser Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


DO har granskat hur sjukhuset i egenskap av arbetsgivare har agerat sedan det fick kännedom om att en läkare anmält att hen upplevde sig utsatt för antisemitiska trakasserier av en annan läkare vid sjukhuset. Myndigheten landar i beslutet att sjukhuset brustit i sin utredningsskyldighet enligt diskrimineringslagen under perioden juni 2017 till december 2018. Diskrimineringsombudsmannen konstaterar också att sjukhuset inte heller följt sina egna rutiner för att hantera trakasserier.

I beslutet tar DO däremot inte ställning till huruvida det har förekommit trakasserier i det aktuella ärendet. Myndigheten gör heller ingen närmare granskning av den externa advokatutredning som Karolinska låtit utföra.

DO har ytterligare två pågående tillsynsutredningar med anknytning till det aktuella beslutet. Dels om läkaren utsatts för diskriminering av Läkarförbundet, dels om Karolinska universitetssjukhuset utsatt samma läkare för repressalier efter att hen påtalat upplevda trakasserier och medverkat i DO:s utredning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev