Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

DO ser betydande brister hos landstingen

Publicerad: 2 mars 2015, 09:08

Foto: Thinkstock

Landstingens arbete för att rätta till ojämlika löneförhållanden duger inte. Diskrimineringsombudsmannen, DO, ser ”betydande brister”.


Kvinnor har i genomsnitt 86,6 procent av mäns lön. För att överbrygga löneskillnaden ska arbetagivare göra en lönekartläggning vart tredje år. Utifrån den ska de göra – och följa – en handlingsplan som ska leda till att lönegapet minskar.

Diskrimineringsombudsmannen har granskat hur samtliga landsting, samt ett antal landstingsägda bolag, arbetar för att nå mer jämlika löner.

I en rapport till regeringen skriver DO att en femtedel av de granskade arbetsgivarna visat brister vid kartläggningen av löneskillnader mellan kvinnor och män som utför likvärdigt arbete.

Även i jämförelse mellan olika typer av arbeten finns brister. Det gäller både kraven i arbetet och analyserna av löneskillnader grupperna emellan.

Var fjärde arbetsgivare saknar handlingsplan för jämställda löner och av dem som har en plan, har drygt två femtedelar inte följt upp den.

DO skriver att flera av de landsting och bolag som granskats nu har genomfört förbättringar.

Myndigheten har utvecklat ett webbaserat verktyg, Analys lönelots, som ska underlätta för arbetsgivarna att arbeta med lönekartläggning och handlingsplan.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev