Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Doc Morris stänger 16 apotek i Sverige

Publicerad: 30 november 2011, 11:10

Lönsamheten är för dålig – 58 tjänster försvinner när 16 apotek över hela Sverige läggs ned.


– Vi visste att marknaden skulle bli tuff. Men just nu är den helt enkelt stentuff, säger Johan Wiklund, tillförordnad vd för Doc Morris, till Dagens Apotek.

De senaste två åren har Doc Morris öppnat över 80 nya apotek. Men alla är inte tillräckligt lönsamma. Nu stänger apotekskedjan 16 av sina apotek.

– Vi har för avsikt att stanna i Sverige och har en långsiktig strategi att bli en av de största aktörerna. Då måste vi också säkerställa att hela verksamheten är lönsam och därför har vi fattat beslutet att stänga ner de apotek som vi inte ser en nuvarande eller framtida lönsamhet i, säger Johan Wiklund.

Apoteken är spridda geografiskt över hela Sverige. Det de har gemensamt är att de inte har tillräckligt många kunder.

– Jag tror att det i många fall handlar om att det har kommit fler apotek än vad någon egentligen trodde. Sedan är det också så att ingen har en kristallkula som de kan titta i och se vad som är ett riktigt bra eller riktigt dåligt läge, säger Johan Wiklund.

Att öppna 16 apotek och stänga dem igen – innebär inte det att en väldig massa pengar går till spillo?

– Jovisst kostar det pengar att stänga apotek, men det kostar också pengar att driva apotek som inte är lönsamma. Det här är ju en avvägningsfråga.

Personalen informerades under tisdag och onsdag om planerna. Sammanlagt 58 tjänster kommer att försvinna, men Doc Morris hoppas kunna erbjuda många anställda nya jobb.

– I och med att vi har en del vakanser och vi ska öppna nya apotek så hoppas vi kunna omplacera så många det bara går. Men med det sagt ska jag vara uppriktig och säga att vi inte kommer att kunna omplacera alla de 58 personer det gäller.

De fackliga förhandlingarna är redan avslutade, enligt företaget. De flesta berörda apotek kommer att stänga redan vid årsskiftet, tre av dem i slutet av januari och det sista i mars. Se lista här intill.

Neddragningarna betyder dock inte att Doc Morris har gett upp sina expansionsplaner. Under januari och februari öppnar företaget åtta nya apotek.

Har ni kvar målsättningen att öppna 100 nya apotek i Sverige?

– Ja absolut, i allra högsta grad. På kort sikt får Sverige 16 färre apotek, men lång sikt kommer det att innebära att Sverige får betydligt fler än så, säger Johan Wiklund.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev