Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Död man blev kvar i hemmet i tre veckor

Publicerad: 31 januari 2019, 09:46

Den inhyrda läkaren som bekräftade dödsfallet kände inte till rutinerna och kontaktade inte begravningsbyrån. Mannen hittades av anhöriga efter tre veckor.


Ämnen i artikeln:

Region Gävleborg

Det var i januari i år som en inhyrd läkare vid en hälsocentral i Gästrikland skickades för att konstatera ett dödsfall, skriver Gefle Dagblad. Läkaren var tillfälligt inkallad för att ersätta en annan läkare under just den veckan. Den döde mannen, som hade hittats av polis, hade avlidit av naturliga orsaker.

För att kroppen skulle hämtas och transporteras till bårhus skulle läkaren kontakta en begravningsbyrå. Men det gjordes aldrig. Mannen hittades av anhöriga som kom till lägenheten över tre veckor senare. Händelsen utreds nu.

– Från verksamheten beklagar vi djupt att det här har inträffat. När utredningen är klar kommer åtgärder att vidtas för att säkerställa att något liknande inte kan inträffa igen. Vi kommer även att anmäla händelsen i form av Lex Maria, säger Jörgen Tranevik, chef för primärvården i västra Gästrikland, till Gefle Dagblad.

– Jag har aldrig under mina år som läkare varit med om något liknande. Det är bedrövligt, dels när det gäller den avlidne som inte behandlades på ett värdigt sätt, dels när det gäller de anhöriga som kom till lägenheten och där helt oförberett fick möta den avlidne som då legat död i flera veckor, säger Börje Svensson, chefläkare inom primärvården i Region Gävleborg, till tidningen.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Gävleborg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev