Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dödligt fall anmäls av sjukhus

Publicerad: 5 september 2013, 09:01

En äldre man på länssjukhuset i Sundsvall ramlade och slog huvudet så att han dog på väg till toaletten. Länssjukhuset pekar på systembrister i sin lex Maria.


Patienten, en man i 80-årsåldern, vårdades för hjärtinfart. Han föll två gånger under vårdtiden, skriver Tidningen Ångermanland.

Vid det andra tillfället klev mannen upp själv, utan rollator, och ramlade på vägen till toaletten. Han slog i huvudet, fick en hjärnblödning och dog två dagar senare till följd av fallet.

Mannen hade flyttats från medicinavdelningen till kirurgkliniken på grund av platsbrist. Sjuksköterskan som tog emot patienten fick beskedet att mannen var ostadig på benen och använde rollator. Men rapporteringen skedde inte på ett strukturerat sätt, enligt anmälan. Enligt sjukhuset var dokumentationen kring fallrisken och vilka åtgärder som vidtagits bristfällig. Chefläkaren konstaterar i lex Marian att en bidragande orsak kan ha varit hög arbetsbelastning, enligt Tidningen Ångermanland.

Länssjukhuset förelår åtgärder som att säkerställa dokumentation och rapportering mellan klinikerna, samt att rutinen vid personalfrånvaro och regler utifrån arbetstidslagen ska tydliggöras.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev