Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dödligt våld mot barn minskar

Publicerad: 9 december 2011, 11:57

Foto: Photos.com

Det dödliga våldet mot barn minskar mer i Sverige än i andra länder. Färre barn än tidigare vårdas också på sjukhus för misshandel.


En internationell studie gjord i sex länder, däribland Sverige, jämför våld mot barn sedan 70-talet. Trots årtionden av insatser för att bekämpa barnmisshandeln finns inga tydliga tecken på att den minskar totalt i de jämförda länderna.

Skillnaderna mellan till exempel Sverige och USA, där fler barn dödas av våld nu än för 40 år sedan, är stora. I Sverige minskar det dödliga våldet mot yngre barn mest av de sex länderna, enligt Lancet. Även antalet barn under elva år som vårdas på sjukhus efter att ha blivit utsatta för misshandel minskar här. Samtidigt ökar antalet omhändertaganden på grund av våld.

– Ett problem som vi har i Sverige är att vi inte vet varför barn blir omhändertagna, eftersom de svenska kommunerna inte har någon skyldighet att rapportera detta till Socialstyrelsen. Detta måste rättas till med det snaraste, säger barnläkaren Staffan Janson, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och en av forskarna som deltog i studien, till universitetets hemsida.

Sverige har färre tonårsföräldrar och en mycket högre andel förvärvsarbetande mammor än de andra länderna i studien. Barnfattigdomen är också mindre omfattande än på många andra håll.

Läs abstract:

Child maltreatment: variation in trends and policies in six developed countries

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev