Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Dödsdomar mot läkare och sjuksköterskor fastställda

Publicerad: 11 Juli 2007, 12:54

Högsta domstolen i Libyen har fastställt dödsdomarna mot fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare, som anklagats för att ha smittat runt 430 barn med hiv.


Det rapporterar svt.se. Sjuksköterskorna och läkaren har suttit fängslade i åtta år, misstänkta för att bära ansvaret för att barnen hiv-smittats i samband med blodtransfusioner på ett sjukhus i staden Benghazi. 56 av de smittade barnen har avlidit.

De drabbade familjerna har tidigare krävt över 90 miljoner kronor i ersättning per smittat barn och förhandlingarna om ersättningen har förts med EU.
Fallet väntas nu gå vidare till det regeringsstyrda så kallade Högsta rättsliga rådet, som kan omvandla straffet eller helt fria de dömda, rapporterar TT.

Libyska företrädare har uppgett att benådning bara kan vara aktuellt om EU och familjerna enas om finansieringen av barnens vård.
Läkaren och sjuksköterskorna hävdar själva att de är oskyldiga och att deras vittnesmål framtvingats med hjälp av tortyr. Flera västerländska forskare har också sagt att slarv och dålig sjukhushygien låg bakom smittspridningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev