Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dödsfall bland schizofrenisjuka ofta oupptäckta under lång tid

Publicerad: 27 maj 2008, 08:36

Överdödligheten bland personer med schizofreni har ökat kraftigt. Många schizofrenisjuka som avlider blir också liggande länge utan att någon upptäcker dödsfallet, visar en ny studie.


Forskarna Bengt Lögdberg och Lise-Lotte Nilsson har studerat dödligheten hos personer med schizofreni i Malmö mellan 1935 och 2003.

Fram till 1960 var dödligheten i gruppen densamma som i genomsnittsbefolkningen, men sedan dess har den ökat drastiskt. I början av 2000-talet var den över åtta gånger högre än i den övriga befolkningen, skriver Dagens Nyheter.

När forskarna gick igenom journalerna för avlidna schizofrenipatienter kunde de också konstatera att många av de avlidna blivit liggande oupptäckta i fem dagar eller mer.

Under perioden 1952 till 2005 hände detta runt en halv procent av avlidna personer utan schizofreni. Men för personer med schizofreni skedde en märkbar ökning under den aktuella perioden. Före 1970-talet fanns i gruppen ingen avliden som blivit liggande i hemmet i fem dagar eller mer, men 2005 hände detta i 10 procent av fallen.

Bengt Lögdberg ser detta som ett tecken på att många personer med schizofreni glöms bort av vården och inte får den hjälp de behöver.

– Det vi har dokumenterat är som toppen på ett isberg. Under ytan finns lidande. De här dödsfallen representerar ett långvarig lidande med sjukdom, ensamhet och isolering, säger han till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev