Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dödshjälp för sjuka barn tillåts i Belgien

Publicerad: 14 februari 2014, 08:49

I går kväll röstade andra kammaren i Belgien ja till ett förslag som innebär att sjuka barn ska kunna få dödshjälp.


Den nya lagen innebär att barn som lider svårt och är obotligt sjuka ska kunna få dödshjälp. Föräldrar och läkare måste först godkänna beslutet.

Lagen som nu träder i kraft har föregåtts av intensiv debatt i landet.

– Ett barn kan inte köpa ett hus i Belgien. Ett barn kan inte köpa alkohol i Belgien. Och den här lagen skulle tillåta att ett barn kan fråga om att bli dödad. Och det är ett stort problem, sade Carine Brochier, vid det europeiska institutet för bioetik i Bryssel till Deutsche Welle i går.

– Varför skulle man inte ge barn som är obotligt sjuka och som lider outhärdligt samma möjligheter som vuxna har? sade Jan Bernheim, läkare vid Free University Brussels som forskar på terminal vård, till samma tidning.

Bland läkare har meningarna varit delade och det har förekommit läkarupprop både för och emot lagförslaget. Lagen har tidigare antagits av senaten, men innan den går igenom ska den signeras av kung Philippe, vilket ses som en formsak.

I Europa tillåts dödshjälp även i Nederländerna, Schweiz och Luxemburg, men Belgien är nu det enda landet som inte har någon nedre åldersgräns.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev