Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Dödssjuk cancerpatient kan nekas att få ut sina spermier

Publicerad: 4 november 2008, 14:55

En dödssjuk man vill få ut sina egna spermier från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för att ge dem till en kvinna. Sjukhuset säger sannolikt nej.


Den cancersjuke mannen lät frysa ned sina spermier eftersom cellgiftsbehandlingen skulle kunna försämra hans möjligheter att få barn. Nu vill han ge dem till kvinnan i sitt liv så att hon kan genomgå en insemination. Mannens ombud har tagit en första informell kontakt med Sahlgrenska universitetssjukhuset och förvarnat om att han eventuellt kommer att begära ut dem.

De gällande föreskrifterna ger inte mannen någon automatisk rätt att få ut spermierna. Eftersom han är dödssjuk talar mycket för att han kommer att få nej.

– I första hand tar vi hänsyn till Socialstyrelsens föreskrifter. Där står det att man i bedömningen av parets lämplighet ska ta i beaktande om den blivande pappan kommer att överleva barnets 18-årsdag, säger Lars Nilsson, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhusets IVF-avdelning, till Expressen.

Om sjukhuset inte lämnar ut spermierna har mannen rätt att överklaga till Socialstyrelsen. Däremot kan hans anhöriga inte göra anspråk på dem efter att han avlidit.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev