Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Dödssjuk kvinna födde sin bebis på thoraxklinik

Publicerad: 17 april 2007, 12:40

När den gravida kvinnans aorta hotade att spricka var en dubbeloperation enda utvägen. I ett svep gjordes kejsarsnitt och öppen thoraxkirurgi. Krisen förvärrades när ytterligare en patient med exakt samma ovanliga blodkärlsfel dök upp på kliniken.


Det var den olyckliga slumpens dag. Ord som "konstigt" och "märkligt" återkommer när Mikael Dellborg, professor och överläkare i kardiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, berättar historien om sommardagen 2003.

Denna dag tvingades thoraxkliniken hantera två patienter med akuta aortadissektioner, varav en hos en kvinna, som var gravid med sitt tredje barn. Kvinnan förlöstes dessutom på thoraxkliniken.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mikael Dellborg.

Mest udda är, anser han, att kvinnan drabbades av aortadissektion först vid sin tredje graviditet.

Den underliggande orsaken till detta tillstånd kan vara såväl medfödd som förvärvad. Vissa ärftliga sjukdomar kan öka risken, liksom faktorer som rökning, diabetes, mycket höga blodfetter eller kraftig hypertoni. Men oavsett orsak brukar de påfrestningar som följer med en graviditet utlösa dissektionen redan vid första barnet.

– I kvinnans fall vet vi inte vad orsaken var även om vi tror mest på en medfödd sjukdom, säger Mikael Dellborg.

Fick ont i bröstet på MVC
Men låt oss ta historien från början, från mödravårdcentralen. Det är där den 32-åriga kvinnan är på rutinkontroll när hon drabbas av akuta bröstsmärtor.

Med tanke på det väntade barnet skickas hon i ilfart till kvinnokliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra. Läkarna kan snabbt konstatera att barnet, som är i det närmaste fullgånget, mår bra.

Tyvärr är det värre med dess mamma, som har ett blåsljud på hjärtat. En ultraljudsundersökning avslöjar en sprickbildning i stora kroppspulsåderns innersta lager, en aortadissektion.

– Sprickan går runt hela aortabågen, på ena sidan ner mot buken och på andra sidan ner mot hjärtat. Där drar den i hjärtklaffen så att den läcker, säger Mikael Dellborg.

Nu gäller det livet. Enligt statistiken avlider 30 procent av dem som drabbas av aortadissektion inom första dygnet om de inte får behandling. I det här fallet står dessutom två liv på spel, mammans och barnets.

Med tanke på att barnet bara har två veckor kvar innan beräknad födsel, tar läkarna det ovanliga beslutet att förlösa kvinnan med kejsarsnitt på thoraxkirurgen och därefter fortskrida med öppen hjärtkirurgi.

Men när 32-åringen är på väg till det planerade dubbelingreppet kommer en 50-årig man in akut på sjukhuset med exakt samma diagnos som den gravida kvinnan – aortadissektion.

– Normalt behandlar vi en aortadissektion varannan månad här på sjukhuset, säger Mikael Dellborg.

Situationen tvingar fram en logistisk akutmanöver. Sjukhuset har bara ett team redo att göra det nödvändiga ingreppet.

– Lyckligtvis fick läkarna igång ett nätverk av kollegor och beslutet togs att behandla kvinnan på Sahlgrenska medan mannen skickades med helikopter till Universitetssjukhuset i Lund, säger Mikael Dellborg.

Medan 50-åringen får flygtransport rullas den blivande mamman in på den thoraxkirurgiska kliniken.

Nu går allt snabbt. Kvinnan sövs och ett förlossningsteam kommer till operationssalen. De förlöser kvinnan med kejsarsnitt och tar bebisen till förlossningsavdelning.

Så fort barnet är ute tar ett team av thoraxkirurger över och öppnar 32-åringens bröstkorg. De skär upp aorta och lagar dissektionen med hjälp av en graft, en slags innerslang, som läggs in och täcker över det spruckna området.

Mor och barn klarade sig bra
Ingreppen blev en framgång. Kvinnans aortadissektion stoppades och tack vare det snabba kejsarsnittet klarade sig bebisen helt oskadd. Tyvärr blev 32-åringens eftervård desto jobbigare, berättar Mikael Dellborg.

– Det var en tung läkprocess. Hon drabbades av infektion och feber och fick ligga inne två månader för behandling. Mitt i allt detta hade hon en jobbig familjesituation med det nyfödda barnet att knyta an till, en upprörd och ledsen make och två andra barn, säger han.

I dag, tre och ett halvt år senare, mår mamman och barnet bra. Men kvinnan är inte helt återställd utan måste undvika tunga lyft. Därför har hon inte kunnat återgå till jobbet.

Men med tanke på omständigheterna får resultatet ändå betraktas som gott, anser Mikael Dellborg:

– För jourläkarna var det en mardröm att ta hand om en gravid kvinna med aortadissektion under sådana här märkliga omständigheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev