Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dog efter att ha nekats ambulans

Publicerad: 14 mars 2012, 09:09

En äldre man fick ambulans först efter tre larmsamtal. Han avled senare av hjärtinfarkt. Nu kritiseras två SOS-sjuksköterskor av Socialstyrelsen.


En 75-årig man i Stockholm kontaktade förra året en sjuksköterska på akutmottagningen i Huddinge på grund av smärtor i armarna och rosslande andning. Sjuksköterskan gav honom rådet att åka till sjukhus eftersom symtomen kunde bero på hjärtproblem, skriver DN.se.

Mannen ringde 112, men SOS-sjuksköterskan som svarade tyckte inte att det lät som om ambulans var nödvändig. När mannen ringde några timmar senare hade han svårt att andas och kände sig kraftlös, men SOS-sjuksköterskan som svarade bad mannen att lägga sig och vila eftersom han hade diabetes. Vid ett tredje samtal flera timmar senare var det 75-åringens syster som höll i luren och berättade att mannen kräkts och var mycket svag. Då skickades ambulans. Det hade gått 13 timmar sedan samtal nummer ett.

Mannen hade fått hjärtinfarkt och avled ett dygn efter att han kommit till sjukhus. Dödsfallet lex Maria-anmäldes och Socialstyrelsen kritiserar nu SOS-sjuksköterskorna för att de fördröjde vårdinsatsen, rapporterar SVT:s ABC. Enligt Socialstyrelsen har sjuksköterskorna brustit i intervjuteknik och har inte fokuserat på de beskrivna symtomen.

SOS Alarm vill inte kommentera ärendet.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev