Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dog efter att ha nekats ambulans

Publicerad: 27 mars 2012, 09:25

En 22-årig kvinna nekades ambulans tre gånger och avled samma natt. Socialstyrelsen är mycket kritisk mot Landstinget Västernorrland.


Den unga kvinnan ringde SOS Alarm tre gånger samma natt. Hon hade svårt att andas och kraftiga smärtor, men fick ingen undsättning. Hon rekommenderades att söka sig till vårdcentralen nästa morgon och en sjuksköterska antecknade ”influensa?” som bedömning. Men 22-åringen hade enligt tidningen Dagbladet en livsfarlig kombination av två läkemedel i kroppen och dog samma natt.

Nu kritiserar Socialstyrelsen landstinget. SOS Alarm borde enligt Socialstyrelsen ha skickat en ambulans redan efter det första samtalet, men eftersom de kopplade kvinnan vidare låg ansvaret på distriktssköterskan på sjukvårdsrådgivningen.

Att det inte skickades någon ambulans efter det andra eller tredje samtalet anser Socialstyrelsen vara anmärkningsvärt. Inte heller primärvårdsbakjouren eller jourhavande distriktssköterska skickades till kvinnans hem.

– Vi har infört beslutsstöd och kopplat till det genomfört en omfattande utbildningsinsats. Enligt min uppfattning kommer det att öka patientsäkerheten, säger primärvårdsdirektör Lennart Moberg till Dagbladet om vilka åtgärder som har vidtagits efter händelsen.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev