Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dold kamera okej efter sabotage

Publicerad: 20 juni 2011, 13:09

Det var inget lagbrott när Danderyds sjukhus satte upp dolda övervakningskameror för att komma åt sabotagen på operationsinstrument.


Danderyd är ett av flera sjukhus i landet som har drabbats av misstänkta sabotage, där någon sticker små hål i förpackningar till sterila instrument. Förra hösten installerade sjukhuset  övervakningskameror i syfte att identifiera förövaren. Några av kamerorna sattes upp fullt synligt, andra är betydligt svårare att upptäcka.

Nu har Datainspektionen genomfört inspektioner av hur kameraövervakning hanteras i ett antal miljöer, bland andra Danderyds sjukhus. Myndigheten är tveksam till de dolda kamerorna men landar ändå i slutsatsen att de inte är olagliga.

– Normalt är lagen mycket restriktiv till övervakningskameror som inte tydligt syns. Utgångspunkten är att personalen ska veta om att de är övervakade. Men med tanke på de exceptionella omständigheterna och de allvarliga risker som sabotaget av sterilförpackningar medför så är det motiverat även med de kameror som inte syns, säger juristen Lars Söderberg i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News