Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dom i AD kan avgöra flera tvister om beredskap

Publicerad: 14 maj 2008, 09:02

De kallades in till sjukhuset under beredskap. Dagen därpå fick de därför inte jobba – och fick löneavdrag. Arbetsdomstolen ger arbetsgivaren rätt. Domen får nu flera landsting och Vårdförbundet att återuppta lokala tvister.


Målet i Arbetsdomstolen, AD, gällde tre perfusionister, som hanterar hjärt-lungmaskiner på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Frågan gällde om perfusionisterna vid ett antal tillfällen i mars 2007 hade rätt att få lön under ledighet som de var tvungna att ta ut för att uppfylla arbetstidslagens krav på elva timmars dygnsvila.

Skickades hem från jobbet

I de aktuella fallen hade perfusionisterna fått sin beredskap i hemmet avbruten av arbete. När de dagen därpå kom till jobbet skickades de hem med hänvisning till att de inte fått sina elva timmars dygnsvila. För de timmar som de inte fick arbeta gjorde arbetsgivaren, Stockholms läns landsting, löneavdrag.

Arbetsdomstolen konstaterar att perfusionisterna och arbetsgivaren inte hade något avtal om avvikelse från arbetstidslagen samt att arbetstidslagen inte säger någonting om lön. Perfusionisterna hade därför inte rätt till lön de timmar som de mer eller mindre tvingades att vara lediga.

Vårdförbundet har avvaktat

Även för Vårdförbundets medlemmar har det förekommit problem liknande dem som AD nu tagit ställning till. Förbundet har flera pågående tvister i landstingen, tvister som har ajournerats i väntan på Arbetsdomstolens avgörande i perfusionistmålet.

– Vi har avvaktat den här AD-domen och får nu analysera den och försöka komma överens med arbetsgivarna om hur man lägger scheman så att det inte innebär att personer blir hemskickade utan lön, säger Jeanette Lindgren Dahlin, jurist på Vårdförbundet.

Även från arbetsgivarhåll har AD-domen betydelse.

– Domen visar ju att det är arbetsgivarens skyldighet att se till att arbetstagarna får sin dygnsvila och att denna tid inte ska vara betald. Nu får landstingen återuppta förhandlingarna med Vårdförbundet i en rad landsting för att få reda i problemet, säger Jan Svensson, förhandlare på SKL.

– Det som återstår är att arbets­givaren lägger kompensations­ledighet på ett sådant sätt att varken verksamhet eller arbetstagare drabbas negativt.

Läkarnas villkor påverkas inte

Domen berör dock inte landets läkare.

– Nej, vi har genom centrala och lokala avtal ett regelverk som styr så att situationer liknande dem som perfusionisterna råkat ut för inte uppkommer, säger Nils Erik Solberg, jurist på Sveriges läkarförbund.

Stefan Arnstigen, en av de tre perfusionister som målet i AD gällde, är besviken över utslaget.

– Det här är naturligtvis trist. Vi är jätteledsna allihopa. Nu kommer vi tvingas att lägga om alla scheman. Vi tänker inte jobba gratis. säger han.

Mia Wärngård

Fredrik Hultgren

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev