Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dom i högskoleprovshärva rivs upp

Publicerad: 18 juni 2019, 13:30

UPPDATERAD Tingsrättsdomen i det så kallade högskoleprovsmålet rivs upp. Hela rättegången måste tas om på grund av jäv, beslutar Göta hovrätt.


Norrköpings tingsrätts dom i det så kallade högskoleprovsmålet undanröjs av Göta hovrätt. Det betyder att hela den omfattande rättegången måste göras om helt. Det bekräftar hovrättspresidenten för TT.

Hovrätten har bedömt att domaren i målet var jävig, på grund av uttalanden han gjort vid ett juristklubbsmöte. Uppgifterna om uttalandet kom fram genom en utomstående advokat som var närvarande vid juristklubbsmötet, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

I januari dömdes tre män till fängelsestraff för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tillsammans har de drivit HP-hjälpen som sålt "fuskpaket" till människor runt om i landet, som skulle hjälpa köparna att nå toppresultat på högskoleprovet.

–  De har beställt ett resultat av HP-hjälpen, de har fått fuskutrustning och sedan fått de rätta svaren på provet och kryssat i så att de fått resultat som de inte fått om de inte fuskat. Sedan har de ju undertecknat provet längst ned, där man lovar på heder och samvete att man inte använt några otillåtna hjälpmedel, men det har de gjort enligt min uppfattning, har åklagare Stefan Creutz tidigare sagt till TT.

Polisen slog till mot ligan mitt under högskoleprovet den 14:e april förra året. Flera andra medhjälpare dömdes också, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

Avslöjandet av HP-hjälpen har lett till flera avstängningar av studenter från bland annat läkarprogrammet. Ett stort antal studenter har blivit av med sina provresultat.  

Att högskoleprovsmålet behöver tas om i tingsrätten är inget som påverkar Universitets- och högskolerådets (UHR) pågående utredning av misstänkt provfusk.

–  Det påverkar inte oss alls. Våra prövningar styrs av högskoleförordningen och förvaltningslagen. Vi kommer att ta del av vad Göta hovrätt kommer fram till men vi har inget att göra med den rättsliga hanteringen när det gäller den här frågan, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

Under onsdagen väntas besked om ytterligare ett 40-tal personer ska fråntas sina provresultat.

Bakgrund: Högskolehärvan

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort fusk med provet.

Polisen hade inlett ett intensivt spaningsarbete mot nätverket några veckor innan provet, efter ett tips.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 dömdes alla för osann försäkran, grovt brott.

Bland HP-hjälpens material fanns kundlistor med namn på ett stort antal ytterligare personer som köpt ligans fuskpaket, och dessa utreds nu vidare av polis och åklagare.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev