Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dom står fast mot professor dömd för sexbrott

Publicerad: 14 januari 2008, 13:16

Högsta domstolen, HD, meddelar inte prövningstillstånd till den KI-professor som av hovrätten dömdes för sexuellt ofredande av en 15-årig flicka.


Det var i februari som en professor vid Karolinska institutet dömdes i tingsrätten för sexuellt ofredande av en 15-årig flicka. Det var andra gången på mindre än ett år som professorn dömdes för ett sexualbrott.

Tingsrätten dömde professorn till villkorlig dom, 60 dagsböter à 555 kronor, samt ett skadestånd på 5 000 kronor jämte ränta till flickan.

Professorn överklagade men i augusti fastställde Göta hovrätt tingsrättens dom. Professorn överklagade då till Högsta domstolen men i dag, måndag, meddelade HD att den inte meddelar prövningstillstånd, vilket innebär att hovrättens dom vinner laga kraft.

– Jag kan inte kommentera just det här fallet eftersom överläggningen inte är offentlig. Men det är bara i undantagsfall som HD tar upp mål för prövning. Det finns egentligen bara två skäl. Det ena är om det finns ett prejudikatintresse, det vill säga om det är juridiskt intressant, det andra är om hovrätten gjort något allvarligt formellt fel, säger Kenneth Truedsson, revisionssekreterare vid Högsta domstolen.

Det var i maj 2006 som KI-professorn träffade en 15-årig flicka på en buss. Professorn utgav sig för att vara fotograf och började prata med flickan.

Så långt är alla överens.

Men enligt åtalet gjorde professorn betydligt mer än att bara prata med flickan. Han började även vidröra flickans stjärt innanför trosorna samt insidan av hennes lår och bröst utanpå byxorna respektive tröjan. Dessutom kränkte professorn flickans sexuella integritet genom närgångna frågor om hennes sexliv.

I polisförhör har professorn hela tiden hävdat att han är oskyldig. Han medger att han pratade med flickan men inte att han ”tafsade” på henne. På sin höjd kan han ha kommit åt flickans lår eftersom de satt bredvid varandra. Att han utgav sig för att vara fotograf var bara för att få bättre kontakt med flickan.

”Jag brukar alltid prata med mina medresenärer, det är sådan jag är”, ska professorn ha sagt i polisförhör. Han uppfattade även flickan som ”mycket frispråkig”.

Men detta är inte första gången som professorn har dömts för sexuellt ofredande. I juni förra året beslutade en åklagarkammare om ett så kallat strafföreläggande om 60 dagsböter för den aktuella professorn. För att slippa en rättegång hade professorn erkänt ett liknande brott i augusti 2005. Då handlade det om en 14-årig flicka som professorn hade mött på en tågstation.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev