Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dömd student kan nekas läkarlegitimation

Publicerad: 14 januari 2016, 10:55

Det är inte helt självklart att den läkarstudent som dömdes för sexuellt utnyttjande av en underårig flicka men fick fortsätta sina studier vid Karolinska Institutet faktiskt får ut sin läkarlegitimation.


Den 30-årige läkarstudenten, som tillsammans med en annan man sexuellt utnyttjade en 17-årig flicka, dömdes i juni, 2015, i Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter. Men när KI ville stänga av honom från fortsatta studier avslog avskiljandenämnden högskolans begäran och läkarstudenten får fortsätta sina studier.

Men alla brott med annan (grövre) påföljd än böter, dokumenterad i belastningsregistret, innebär med automatik att Socialstyrelsen gör en egen utredning kring det enskilda fallet när personen ifråga söker sin legitimation. För att bedöma lämpligheten.

– Dessutom bör landstingen, för patientsäkerhetens skull, begära utdrag ur belastningsregistret redan när de anställer studenterna för deras AT-tjänstgöring. Då är det möjlighet att bedöma deras lämplighet, och det hoppas jag landstingen gör, påpekar Pernilla Ek enhetschef på Socialstyrelsen utan att kommentera det aktuella fallet.

Sommaren 2013 lärde den dömde läkarstudenten känna den 17-åriga flickan som då led av svårt självskadebeteende. Tillsammans med en annan man, en psykologstudent, genomförde 30-åringen vid flera tillfällen samlag med flickan vilka också filmades och fotograferades med mobilkamera. Sammanlagt ledde det till minst åtta filmer och ett 40-tal bilder som också skickades till flickan. Det var när flickans föräldrar fick se bildmaterialet som polisen kontaktades.

Tingsrätten ansåg sedemera att brotten motsvarade två månaders fängelse, eftersom flickan befunnit sig i en utsatt situation, men straffet för läkarstudenten stannade vid villkorlig dom och dagsböter. Direkt efter domen ansökte läkarutbildningen vid KI om att studenten inte skulle få fortsätta sin utbildning med motiveringen att hans beteende inte överensstämde med läkarutbildningens värdegrund och att det förelåg ”påtaglig risk att han skulle komma att skada annan person under utbildningen” i samband med patientkontakter.

Avskiljandenämnden avslog KI:s begäran med hänvisningen till att brottet inte var tillräckligt grovt. Rent juridiskt krävs det ett allvarligare brott, med en straffsats på minst ett års fängelse, för att diskvalificera en person från fortsatta studier.

För Riitta Möller, programdirektor på läkarutbildningen vid KI, kom nämndens besked därför inte som någon överraskning.

– Har varit uppdaterad i ärendet och vi kommer helt enkelt inte ifrån att lagstiftningen ser ut som den gör. Nämndens besked var helt i linje med gällande lag. Men det finns dock starka skäl att se över hela regelverket kring avskiljanden, tycker Riitta Möller. Det är ju onekligen en del av vårt ansvar att utbilda lämplig vårdpersonal.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om en morddömd person som läst till läkare vid Karolinska institutet men som stängdes av då studentens gymnasiebetyg inte gick att verifiera. Samma person sökte, och antogs sedan, till läkarutbildningen vid Uppsala universitet.

Relaterat material

Barnporrdömd får läsa till läkare

Morddömd åter antagen på läkarutbildning

Morddömd student förlorar plats på KI:s läkarutbildning

Läkarstudenten nynazist - mördade fackföreningsman

KI ber om råd angående morddömda studenten

KRISTOFER GUSTAFSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev