Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dömda sjuksköterskan helt knäckt

Publicerad: 3 maj 2006, 14:17

Livet är förstört. Så känner sig den 50-åriga sjuksköterska i Kalmar som dömdes av Högsta domstolen den 19 april.


HD-domen mot sjuksköterskan i Kalmar har väckt reaktioner från myndigheter, arbetsgivarhåll och fackliga organisationer. De ifrågasätter om den händelse som sjuksköterskan dömts för verkligen var ett ärende för det allmänna rättsväsendet och ser domen som bekymmersam. Se bland annat Dagens Medicin nr 16/06 och 17/06. Men dessa reaktioner och uttalanden ser sjuksköterskan själv inte som något större stöd:

- Nej, det är ju jag som sitter här. Det är mitt liv som är förstört. Det känns så tufft.

Hon mår fortfarande väldigt dåligt och vill därför inte ställa upp med namn och bild i Dagens Medicin.

I maj 2002 förändrades sjuksköterskans liv totalt sedan hon insett att hon av misstag blandat en för hög dos med ett kramplösande preparat till ett spädbarn. Barnet avled på grund av felmedicineringen. Händelsen ledde till en polisanmälan och åtal. I fyra år har rättsprocessen mot henne pågått. Domen "vållande till annans död" samt dagsböter känns tung.

"Känner mig oerhört sviken"  Under i stort sett hela tiden som processen pågått har hon varit sjukskriven och hon har svårt att se hur hon ska kunna återgå till ett arbete inom sjukvården.

- Jag är helt knäckt och känner mig oerhört sviken. Av sjukvården i Kalmar, av Socialstyrelsen, av rättsväsendet och av facket, säger hon.

Sjuksköterskan tycker att varken rättsprocessen eller Socialstyrelsen har tagit del av hela det material som borde ha funnits med i de utredningar som gjorts av händelseförloppet den där söndagsmorgonen för fyra år sedan. Främst handlar det om hur ordinationen av det kramplösande medlet verkligen gick till och att den lapp som sjuksköterskan utgick från när hon blandade injektionen inte har funnits med i utredningarna. Läkarnas ordinationer ska vara skriftliga och bifogas i journalen för att sjuksköterskor ska kunna ge läkemedel.

Enligt sjuksköterskan har lappen med den kluddiga ordination som en av läkarna skrev tagits bort från journalen i samband med polisutredningen. Om den funnits kvar skulle det tydligare ha framgått att den var otydlig och felaktig.

- Jag skulle aldrig ha kommit ihåg den här ordinationen om jag inte sett den. En vecka senare satt den fastsatt med en plastklämma överst i journalen. Före rättegången fick jag klart för mig att den inte längre fanns med i utredningen. Någon hade plockat bort lappen, säger sjuksköterskan.

Hon tycker att hon fått bära en alltför stor skuldbörda för en händelse där fler än hon var inblandade och är besviken över att ingen av läkarna har ifrågasatts eller behövt ta något ansvar.

- Här har man inte lagt något ansvar på läkarna över huvud taget. Det är fruktansvärt att en domstol har så dåligt underlag och att de kan lägga så stort ansvar på en enskild människa. Det här visar bara hur fel det är berätta att något har gått fel inom sjukvården. Domen i HD kommer bara att leda till att det blir ännu tystare om de misstag som görs, befarar hon.

Underkänner lex Maria-utredning  Händelsen utreddes enligt lex Maria av Socialstyrelsen. Men den utredningen ifrågasätter sjuksköterskan. Hon tycker inte att myndigheten gick till botten med händelsen.

- De begärde in journaler och papper men ingen talade med mig. Jag tycker att de lade sig.

Att polisen utreder misstag inom sjukvården tycker hon är skrämmande.

- De vet inte någonting om hur sjukvården fungerar. I de första polisförhören förhördes inte ens de involverade läkarna.

Hur framtiden ser ut vågar sjuksköterskan inte säga så mycket om. Hon skulle gärna arbeta med patientsäkerhetsfrågor. Ett sådant projekt har startats inom Landstinget i Kalmar län. Men som det ser ut kommer hon inte att få delta i detta arbete.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev