Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Domen hård från de egna medlemmarna

Publicerad: 4 Juni 2008, 11:18

Sett i kronor och ören blev det centrala avtalet med SKL ett rejält magplask, anser många av Vårdförbundets medlemmar.


Besvikelsen över avtalet har riktats mot Vårdförbundet som inte lyckades förhandla fram en bättre uppgörelse. Framför allt är det procentsatserna för lönepåslagen som anses vara alltför låga. Strejken gav bara 0,5 procent mer än det avtal som Vårdförbundets kongress nobbade i slutet av mars.

I de landsting där Vårdförbundet haft svårt att få gehör för sina lokala lönekrav är misstänksamheten mot arbetsgivaren stor. Medlemmarna tror inte att fina skrivningar i det centrala avtalet biter när det väl gäller att få landstingen att bidra till löneutvecklingen.

– Vi har väldigt svårt att försvara avtalet för våra medlemmar och kommer säkert att tappa en del av dem. Vi vet också att många har börjat titta efter jobb i Norge, säger Ann-Britt Jonsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Vill ha högre procentsats

I Västerbotten är missnöjet med det nya avtalet kompakt.

– Våra medlemmar skiter i texten i avtalet. De vill ha höga procentsatser och mer pengar, säger Lena Sjölin, ordförande i Västerbotten, som har tappat tron på den lokala lönebildningen.

Hon är också kritisk till skrivningarna om en lägsta lön på 21 100 kronor.

– Den är ju bara tillfällig, från mars till sista december 2009. Därefter kan ju arbetsgivarna sänka lönen. 2010 kan de ge 18 400 kronor som ingångslön igen, som de gör här i Västerbotten, säger hon.

Som en direkt reaktion på avtalet har Vårdförbundet under den senaste veckan fått en rad mejl och telefonsamtal från medlemmar som vill gå ur förbundet.

– Hur många som verkligen lämnar in utträdesansökan återstår att se. Vi har normalt en omsättning på 6 000 medlemmar varje år, säger David Liljequist, projektledare på Vårdförbundet.

Inför strejken fick Vårdförbundet omkring 4 000 nya medlemmar. Förbundets ordförande Anna-Karin Eklund gissar att en del av dem kommer att gå ur nu när strejken är över.

Ilskan mot arbetsgivarsidan har tagit sig uttryck i hot om massuppsägningar. Drygt 10 400 sjuksköterskor har skrivit under löneupproret där de är beredda att säga upp sig om de inte får 5 000 kronor mer i månaden.

Men några massuppsägningar har det ännu inte blivit. I alla fall inte i Västerås där initiativet till löneupproret togs.

En som dock gjort slag i saken är Elin Vesterlund, sjuksköterska på lungkliniken på Centrallasarettet i Västerås. Tillsammans med två kollegor, Jeanette Sparrenlöv och Maria Lindgren, lämnade hon i fredags, den 30 maj, in sin uppsägning.

Kommer inte lämna yrket
– Jag tror inte att det blir några massuppsägningar, även om många talar om det. Men missnöjet med avtalet är stort, säger Elin Vesterlund.

Hon kommer dock inte att lämna varken yrket eller Vårdförbundet.

– Nej, vi måste fortsätta att arbeta fackligt för att få upp sjuksköterskornas löner. Det är lite dumt att lämna facket på grund av avtalet, även om Vårdförbundet centralt har misskött strejken, men det är ju inte förbundet som sätter lönerna. Missnöjet ska i stället riktas mot arbetsgivaren, säger Elin Vesterlund, som nu funderar på att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev