Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Domslut ger ny överraskande vändning i SM i EKG inför final

Publicerad: 26 november 2007, 08:34

SM i EKG Efter ett beslut från tävlingsdomaren i SM i EKG har det skett en korrigering av resultaten från den näst sista omgången av tävlingen. Därmed har tävlingen fått en ny ledare, Magnus Simonsson.


Två tävlande har hittills gjort fem korrekta EKG-tolkningar i de nio delomgångar som tävlingen har haft. Det är:

* Martin Rönn, AT-läkare i Sundsvall, som enligt den första datoriserade rättningen av omgång nio var den ende som hade gjort en helt korrekt tolkning.

* Magnus Simonsson, chefläkare vid Centralsjukhuset i Kristianstad, samt specialist i kardiologi och klinisk fysiologi. Han har i efterhand fått rätt för sin tolkning i omgång nio av tävlingsdomaren Eva Swahn, professor i kardiologi och överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Det korrekta svaret i omgång nio av tävlingen var att elektroderna var felplacerade, vilket Magnus Simonsson konstaterade – precis som hans konkurrent Martin Rönn också hade gjort.

Men Magnus Simonsson nöjde sig inte med det – som den superspecialist han är så gjorde han dessutom en komplett tolkning av EKG:t genom att korrigera för felkopplingen av elektroderna.

–  Det händer att vi får in felkopplade EKG för tolkning och ibland har patienten gått hem så att det inte kan tas om. Vi försöker då tolka det ändå och tar hänsyn till felkopplingen med en "algoritm" som korrigerar för vänster/höger felkoppling. De andra felkopplingarna är lite värre och man kan inte vara säker på att EKG:t verkligen är felkopplat , säger Magnus Simonsson.

Det datoriserade rättningsprogrammet klassade Magnus Simonssons svar som felaktigt, men Eva Swahn har nu låtit sina experter granska hans tolkning. Hon konstaterar att han utan tvivel har svarat rätt.

– För denna supertolkning ska han självklart få full poäng, säger hon.

Därmed står det lika mellan Magnus Simonsson och Martin Rönn inför att resultaten från den tionde och avgörande omgången av SM i EKG ska presenteras. Magnus Simonsson leder dock tävlingen eftersom han har bäst tid.

På torsdag, den 29 november, avslöjas vem som tar hem den slutgiltiga segern och blir svensk mästare i EKG-tolkning. Det sker på Svenska läkaresällskapets riksstämma, klockan 14.30 i sal A2 i samband med ett symposium arrangerat av Svensk cardiologförening.

Resultatet publiceras direkt efteråt på Dagens Medicins sajt dagensmedicin.se.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News