Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Domstol: KI:s klädkrav diskriminerande

Publicerad: 29 november 2016, 09:47

Domen kan få inverkan på sjukvårdsstudenter, menar DO.

Foto: Daizuoxin/Thinkstock

Det var fel att inte låta en student använda engångsärmar i plast i stället för engångshandskar. Det menar Stockholms tingsrätt i en dom mot Karolinska institutet, KI.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Fallet gäller en tandläkarstudent på KI. Men domen kan även få betydelse för sjukvårdsstudenter, menar Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– I situationer där man använder engångshandskar är den här domen tillämplig. I andra fall beror det på vårdsituationen. I akuta fall är det svårt att säga, säger Johanna Nilsson, processförare på DO.

Den kvinnliga tandläkarstudenten ville komplettera den kortärmade bussarongen med lösa engångsärmar i plast, då hon på grund av sin tro ville skyla sina armar. KI vägrade göra avsteg från klädregler och hygienrutiner med hänvisning till patientsäkerhet och smittskydd.

Ärendet hamnade i tingsrätten som begärde att KI skulle ge bevis för att engångsärmar är mer ohygieniska än bara underarmar och engångshandskar. Det har inte KI lyckats med, menar tingsrätten som dömer universitetet för indirekt diskriminering och 5 000 kronor i diskrimineringsersättning till studenten.

– Den här domen betyder väldigt mycket. Vi vet också att det pratas mycket om det ute i Europa. Engångsärmar är redan ett etablerat alternativ i sådana här situationer, bland annat i Storbritannien, säger Johanna Nilsson.

Studenten som drog KI inför rätta anser också att domen har stor betydelse.

– Framför allt betyder den att man har möjlighet att arbeta inom vården, att studera vård utan att behöva ge upp en grundläggande mänsklig rättighet, vilken är att kunna utöva sin tro, säger Nema Abdihakim till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft och kan alltså överklagas av KI. I ett mejl till Dagens Medicin skriver KI att de inte beslutat om de ska överklaga eller ej. De spelar också ner inverkan av domen och skriver att den gäller just den här studenten.

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev