Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Domstolar har missat informera om brottsliga läkare

Publicerad: 8 januari 2020, 14:34

Foto: Patrik Svedberg/Sveriges domstolar

I över hundra fall där läkare dömts för allvarliga brott har domstolarna missat att informera Ivo, rapporterar TV4 Nyheterna.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


I en granskning av samtliga legitimerade läkare i Sverige har TV4 Nyheterna funnit att i 111 fall där en läkare dömts för allvarliga brott har domstolarna inte skickat informationen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, något som de enligt lag ska göra. De dömda läkarna har därmed kvar sina legitimationer.

– Det är av väsentlig karaktär att de här domarna kommer in till Ivo så att Ivo får kännedom om dem så att vi kan utreda personernas lämplighet att eventuellt ha kvar sin legitimation, säger Linda Almqvist, chefsjurist på Ivo, till TV4 Nyheterna.

Av de fall som inte rapporterats till Ivo av domstolarna rör 25 vålds- eller sexualbrott. 55 fall handlar om missbruk, som rattfylleri eller narkotikabrott. I 31 fall handlar det om andra allvarliga brott, som urkundsförfalskning och bedrägeri.

Domstolsverket, som samordnar domstolarnas arbete, säger till TV4 Nyheterna att det är svårt att göra mer än vad som redan görs.

– Vi har det under lupp och vi informerar domstolarna när vi får indikationer på att det inte fungerar, säger chefsjurist Charlotte Driving.

Ivo säger till TV4 att de nu ska gå igenom samtliga fall som redaktionen identifierat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev