Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Domstolar missar att larma IVO

Publicerad: 10 oktober 2014, 06:22

En granskning gjord av radion visar att minst 53 läkare och psykologer dömts för allvarliga brott – utan att vårdens tillsynsmyndighet får veta det.


Vid vissa typer av brott ska domstolar meddela Inspektionen för vård och omsorg att legitimerad sjukvårdspersonal har dömts. Det gäller exempelvis rattfylleri och vissa sexual- och våldsbrott.

Sveriges Radios Ekoredaktion, i samarbete med P1 Dokumentär, har hittat 53 fall av dömda läkare och psykologer där domstolarna har missat att skicka in domarna. Bland de dömda finns bland annat en psykiater fälld för att ha ofredat en ung patient sexuellt och två barnläkare dömda för grovt drograttfylleri respektive misshandel av sitt eget barn.

I ett fall har en psykolog dömts vid fyra tillfällen för sammanlagt 20 olika brott.

Domarna hade i en del fall sannolikt lett till att yrkeslegitimationerna hade dragits in om vårdens myndigheter hade fått kännedom om brotten. Reglerna följs inte alltid av domstolarna, konstaterar Agneta Kornstrand, chefsjurist vid Domstolsverket.

– Det kan vara bra för domstolarna att känna till att det är så här omfattande, så att de kan se allvarligare på detta och jobba ännu hårdare, säger hon till radion.

Aud Sjökvist, ordförande för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, är mycket kritisk till den bristande rapporteringen från domstolarna. Hon reagerar bland annat på att en kirurg dömts för grov rattfylla i tre olika domar och senare för våldtäkt av sitt eget barn. Utan att IVO har fått domen.

– Det är helt uppenbart att detta är alldeles förfärligt. Att en person får fortsätta att verka som läkare efter ett sådant brott är häpnadsväckande. Det är inte så systemet är tänkt att fungera. Det är ingen som kan hysa förtroende för en sådan person, säger hon i en radiointervju.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev