Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Donationsrådet en doldis för donationsansvariga

Publicerad: 14 augusti 2006, 13:41

Många av dem som arbetar med donationsfrågor brinner för sitt jobb, men saknar ett mer reglerat stöd för sitt arbete. Det visar en intervjuundersökning som Donationsrådet har gjort.


Donationsrådet, som inrättades vid Socialstyrelsen förra våren, är fortfarande okänt vid landets transplantationsenheter. Detta enligt en intervjuundersökning som Donationsrådet har gjort med tolv donationsansvariga läkare, kontaktansvariga sjuksköterskor och koordinatorer.

Rådet ska vara en kunskapsbank i donations- och transplantationsfrågor och ska arbeta för att antalet organdonationer och donatorer ökar. Men ännu har rådet inte lyckats att göra sig riktigt känt.

Så gott som ingen av de intervjuade kände till rådets roll och uppdrag. Över lag tycks de som arbetar aktivt med donationsfrågorna vara eldsjälar som trivs med sina arbetsuppgifter. De vill dock ha tydligare gränsdragningar för vad som ingår i deras arbetsuppgifter. Därför efterlyses rekommendationer till landstingen för hur ansvarsfördelningen ska se ut. Något som Donationsrådet nu arbetar med.

De intervjuade tycker att tidsbrist är ett hinder i utvecklings- och utbildningsverksamheten. Intensivvården är allt oftare överbelastad vilket leder till att samarbetet med flera kliniker på sjukhuset blir lidande, enligt rapporten med namnet Om vi samarbetar behöver vi inte alla uppfinna hjulet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News