Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Donatorbarn söker inte efter far

Publicerad: 21 maj 2013, 07:02

Få barn som kommit till världen med hjälp av en spermadonator utnyttjar rätten att ta reda på vem som är deras biologiske far.


Enligt Sveriges Radio Ekot har bara nio personer efterfrågat information om donatorn, trots att möjligheten funnits i snart tio år.

Claes Gottlieb, fertilitetsläkare vid Sophiahemmet i Stockholm, tycker att det är förvånande få och misstänker att många av barnen inte fått vet hur de har kommit till.

Även Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, ser problem med att lagen inte tydligt säger vem som har ansvar att informera barn som kommit till genom donation om deras ursprung.

– Det är en rättighet för barnet att få veta sitt ursprung, och det står också i barnkonventionen, och då gäller det att svensk tillämpning av den principen blir så tydlig som möjligt, och att det är tydligt vem som ska informera, och det är inte tillräckligt tydligt i dag, säger han till Ekot.

Radioprogrammet uppger att det under slutet av 80-talet och under 90-talet föddes mellan 26 och 90 barn årligen till följd av spermiedonation.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev