Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dosregister klart i maj

Publicerad: 27 mars 2012, 13:59

Några veckors försening blir det, men i mitten av maj ska alla apotek komma åt det nya dosregistret via expeditionssystemen.


I helgen flyttades uppgifter om dosrecept för cirka 1 300 patienter från Apoteket AB:s dosapotek i Göteborg till det nya nationella dosregistret hos Apotekens Service AB.

– Vi påbörjade en mindre flytt i Mölndal för ett begränsat antal dospatienter, för att testa. Det pågår ett kvalitetssäkringsarbete för att säkerställa att allt fungerar, säger Eva Reimers, kommunikationschef på Apotekens Service, till Dagens Apotek.

Än så länge är det bara några apotek i Mölndal som påverkas av flytten. De följer just nu reservrutiner som innebär att de ringer Apoteket AB:s kundservice för att kontrollera alla dosrecept som expedieras.

– Vi har fortfarande en del saker vi vill kontrollera. Men vad jag vet just nu så ser det bra ut, säger Eva Reimers.

Om allt går som det ska kommer information från samtliga dosapotek att ha flyttats över till dosregistret den 14 maj.

Från början var tanken att registret skulle börja fungera redan i november förra året. Men Apotekens Service AB och övriga inblandade aktörer beslöt förra våren gemensamt att skjuta fram projektet till den 23 april i år.

Förutom Apotekens Service AB och Apoteket AB är de övriga aktörerna Center för e-hälsa i samverkan, Cehis, som samordnar landstingen i utvecklingen av e-hälsostöd samt IT-företaget Inera AB som ägs av alla landsting och regioner i Sverige.

Nu blir det alltså ytterligare tre veckors väntetid. Därefter ska alla apotek kunna expediera dosrecept direkt via receptexpedieringssystemet och slippa gå omvägen över en webbapplikation.

– Det har varit väldigt efterlängtat att det nu ska blir mycket enklare för apoteken att hantera dosrecepten. Men det är ett komplext projekt, så vi vill säkerställa att allt fungerar som det ska, säger Eva Reimers.

Om allt fungerar så kommer de övriga apoteken bara att behöva använda reservrutiner under helgerna då själva flytten av information till registret sker.

Att det nationella dosregistret har skapats innebär att en av de sista delarna av omregleringen snart är på plats.

– Dels ska alla apotek kunna expediera dosrecept på lika villkor, dels handlar det om att skapa förutsättningar för konkurrensutsättningen på produktionssidan, säger Eva Reimers.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev