Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dråpanklagade läkarens advokat: "Avsätt åklagaren!"

Publicerad: 13 mars 2009, 10:26

Dråpanklagade läkarens advokat:

Den dråpanklagade läkarens advokat Björn Hurtig anser att åklagare Elisabeth Brandt inte kan sitta kvar i målet. Nu ska han skriva till riksåklagaren.


Dagens Medicin har tidigare berättat att Björn Hurtig kritiserat att åklagaren hävt förundersökningssekretessen och lämnat ut delar av det rättsmedicinska obduktionsprotokollet och analysen från rättskemi. Att Elisabeth Brandt däremot inte valt att häva sekretessen från Rättsmedicinalverkets protokoll, menar Björn Hurtig visar att hon är ute i egen sak, eftersom det senare skulle tala för försvaret.

– Man måste se till det bakomliggande syftet till varför åklagaren väljer att häva sekretessen. Hon gör det enbart med avsikt att skydda sig själv, utan hänsyn till den tilltalade som i nuläget är misstänkt, säger Björn Hurtig.

Därför, uppger han, ska han så snart som möjligt skicka en skrivelse till riksåklagaren, som han vill ska svara på om åklagaren kan sitta kvar.

– Det är helt unikt det som sker nu. Om riksåklagaren anser att det är försvarbart – i så fall har vi en ny praxis inom det statliga rättsväsendet, säger Björn Hurtig.

Till försvarets hjälp håller Björn Hurtig nu på att sätta ihop en expertgrupp, som Dagens Medicin tidigare berättat. Gruppen kommer troligtvis att bestå av sex personer, bland annat en farmakolog, en toxikolog, en expert inom intensivvård och en expert på leverns funktioner. Förutom den medicinska expertisen vill Björn Hurtig även ha en rättslig expert med akademisk bakgrund – en docent eller professor – för att reda ut de juridiska begreppen.

Förutom när det gäller en person, är det klart vilka som ingår i gruppen. Men Björn Hurtig vill inte uppge några namn.

– De här personerna ska medverka som expertvittnen och då vill jag inte att de ska uttala sig i media innan. Inget ont om er journalister, men jag vill att de ska få arbeta i fred.

Dagens Medicin har försökt att nå åklagaren Elisabeth Brandt för en kommentar. Hon låter hälsa genom sin sekreterare att hon inte har möjlighet att svara på några frågor.

Relaterat material

Obduktionsprotokoll släppt

Dråpanklagads advokat ifrågasätter hävd sekretess

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev