Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dråpanklagads advokat ifrågasätter hävd sekretess

Publicerad: 11 mars 2009, 14:33

Den dråpanklagade läkarens advokat Björn Hurtig ifrågasätter åklagarsidans planer på att gå ut med tidigare sekretessbelagd medicinsk information ur utredningen.


– Det måste ju finnas en anledning till att åklagaren beslutat om sekretess ifrån början. Åklagarsidan måste kunna klara av att få kritik och kan inte häva sekretess bara för att få bra PR. Jag tycker att man kan ifrågasätta det här beteendet, säger han till Dagens Medicin.

Att mer fakta kommer ut kan ändå vara positivt, anser Björn Hurtig.

– Men det förutsätter förstås att man släpper sekretessen både på fakta som talar för och emot min klient och inte bara sådant som gynnar den egna sidan.

Försvaret får bara ta del av det material som åklagaren åberopar vid häktningsförhandlingen eller i övrigt själv väljer att dela med sig av. Därför har Björn Hurtig bara kunnat ta del av delar av det avlidna barnets journal.

– Det gör det svårt att bemöta till exempel uppgifterna om att läkemedel som getts inte journalförts. Och om åklagarsidan går ut i media med uppgifter vi inte kan bemöta kan det ju skapa en viss slagsida i debatten, säger han.

Björn Hurtig har mycket täta kontakter med den anklagade läkaren och arbetar just nu med att sätta ihop en medicinsk expertgrupp som ska bistå i försvaret av henne.

– De ska hjälpa mig att tillgodogöra mig den medicinska informationen och kunna kallas som egna vittnen om det här skulle gå till huvudförhandling.

Läkaren är lättad över att vara ute ut häktet och glad över allt stöd hon får, berättar Björn Hurtig.

– Det är många som ringer och erbjuder sig att hjälpa henne att bemöta anklagelserna.

Relaterat material

Åklagaren planerar gå ut med mer medicinsk information

Nya uppgifter: Preparat i kroppen var inte journalfört

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev