Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dråpanklagelser mot kollega skapar oro inom läkarkåren

Publicerad: 6 mars 2009, 13:41

Efter fallet med den dråpanklagade läkaren har Jan Wernerman, ordförande i Svensk förening för anestesi och intensivvård, fått många samtal från oroliga kollegor.


– Sedan flera år har vi riktlinjer för hur den här typen av vård ska gå till. Riktlinjerna finns där och de är välgenomtänkta. Senare i dag kommer vi eventuellt att, tillsammans med Läkarförbundet, gå ut med ett uttalande där vi klargör detta, säger Jan Wernerman, professor och överläkare vid anestesi- och intensivvårdskliniken på Karolinska universitetssjukhust i Huddinge.

Sedan en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus greps i onsdags och fördes bort av polis, misstänkt för att ha dödat en liten flicka, har många kollegor hört av sig till Jan Wernerman.

– Jag har fått flera samtal och påstötningar från kollegor som är oroliga och undrar om det vi arbetat efter i flera år fortfarande gäller. Men det finns ingen anledning till oro. De riktlinjer som vi har är solida och gäller fortfarande, säger Jan Wernerman.

De riktlinjer som han hänvisar till är ”Avstå eller avbryta behandling inom svensk intensivvård” som bland annat kan laddas hem från föreningens hemsida (se länk till höger).

Den aktuella läkaren misstänks ha gett för höga doser av morfin och tiopental. Är det vanligt att det förekommer misstag vid administration av just dessa läkemedel?

– Det förekommer misstag inom alla verksamheter. Jag kan inte kommentera just detta fall eftersom jag inte känner till något om det. Enligt våra riktlinjer kan man ge dessa läkemedel för att uppnå preciserad effekt, det vill säga för att lindra smärta, ångest och oro.

Enligt åklagaren har flickan fått för höga doser.

– Det ligger utanför mitt kompetensområde, men det här är två läkemedel som kan ge mycket allvarliga biverkningar och kan vara dödliga. Man får ge läkemedlen med acceptabla biverkningar som följd, men man får naturligtvis inte ge för mycket så att patienten avlider. Så vitt jag vet finns det ett massivt motstånd till eutanasi inom hela läkarkåren.

Ser du en konflikt mellan den disciplinordning som normalt finns inom hälso- och sjukvården och hur vanliga domstolar ibland ser på fel och misstag inom vården?

– Nej, jag har ingen upplevelse av att rättssystemet är osäkert.

Läs mer:

”Avstå eller avbryta behandling inom svensk intensivvård” (i PDF-format)

Relaterat material

Läkaren från Astrid Lindgrens barnsjukhus häktad för dråp

Mordmisstänkta läkaren begärd häktad av åklagaren

Läkare anhållen för mord

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev