Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dråpfriade läkaren anmäler sjukhuset

Publicerad: 29 mars 2012, 06:38

Foto: Johan Garsten

Läkaren som friades i Astrid Lindgren-fallet i höstas har anmält att kollegor ordinerat tiopental till flickan utan att skriva upp det i journalen.


Narkosläkaren anser enligt Läkartidningen att läkarkollegors dåliga journalföring på barnintensivvårdsavdelningen var det som gjorde att hon blev misstänkt och ställd inför rätta för dråp på flickan som dog 2008.

Enligt uppgifter under rättegången och i annan dokumentation nämns fyra tillfällen då flickan gavs tiopental utan att det har journalförts. Läkaren menar i anmälan att hon själv flera gånger påpekade bristerna och undrar varför sjukhuset inte gjorde något.

I anmälan begär läkaren också att Socialstyrelsen ska titta närmare på hur många som varit inne i flickans journal. Enligt henne har 308 personer läst i den trots att en majoritet av dem inte haft med vården av patienten att göra.

Astrid Lindgrens barnsjukhus har skrivit en kommentar om fallet på sin hemsida med anledning av tv-programmet Kalla fakta som sändes i går, onsdag, kväll. Enligt inlägget har det konstaterats att flickan troligen fick tiopental vid undersökningar utan att ordinationerna har skrivits upp i journalen.

"Sjukhuset ser allvarligt på avsteg från regler beträffande dokumentation av givna läkemedel och har därför uppmärksammat detta och intensifierat patientsäkerhetsarbetet på denna punkt" skriver man i kommentaren.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev