Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Drogreferenser i var tredje hitlåt

Publicerad: 5 februari 2008, 14:49

Nu är det vetenskapligt bevisat att drogbruk är ett vanligt tema i samtida populärmusik. Enligt en ny studie innehöll 33 procent av sångerna på den amerikanska Billboardlistan referenser till användning av olika droger. Beskrivningar av droganvändning var särskilt vanligt i rapmusik.


I studien har amerikanska forskare gått igenom de 279 mest populära sångerna under året 2005 enligt tidningen Billboard. Relultaten publiceras i veckans utgåva av Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Totalt innehöll 93 låtar, eller 33 procent, direkta referenser till användning av olika droger som alkohol, marijuana och tobak. I snitt förekom 35 referenser per sångtimme.

Forskarna fann tydliga skillnader mellan olika musikgenrer. Vanligast var beskrivningar av droganvändning i rapmusik, där 77 procent av låtarna innehöll beskrivningar av sådan användning. Motsvarande siffror var 36 procent för country, 20 procent för R&B-/hiphop, 14 procent för rock och 9 procent för pop.

Vanligast var beskrivningar av alkoholanvändning, vilket förekom i 24 procent av de aktuella sångerna. Användning av marijuana eller annan ospecificerad drog förekom i 13,6 procent respektive 11,5 procent av sångerna, medan beskrivning av tobaksbruk enbart fanns i 2,9 procent av låtarna.

I 48 procent av sångerna med drogreferenser beskrevs användningen i samband med festande. Motsvarande siffror för sex, våld och humor var 46, 29 och 24 procent.

Flertalet, eller 68 procent, av sångerna med drogreferenser beskrev mer positiva än negativa konsekvenser av användningen. Enbart 4 procent innehöll direkta budskap om att droganvändning är negativt.

Beträffande alkoholanvändning var siffrorna i undersökningen högre än vad tidigare forskning visat. Forskarna spekulerar i att detta delvis kan bero på att de individer som i den aktuella studien gått igenom materialet var särskilt bekanta med alla de slanguttryck som förekommer för droger i sångtexter.

Enligt forskarna indikerar studien att en genomsnittlig ung amerikan årligen exponeras för 30 000 beskrivningar av droganvändning i populärmusik. De menar därför att den amerikanska hälsoundervisningen om droger behöver tänkas om, med mer fokus på kritiskt analys av de budskap som förekommer i musik och annan media.

Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2008; 162(2): 169–175

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev