Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Droppar bromsade synförsämring vid glaukom

Publicerad: 19 december 2014, 00:01

Nu finns det ännu mer bevis för att trycksänkande behandling verkligen gör nytta vid glaukom. Ögondroppar med det vanliga läkemedlet latanoprost mer än halverade risken för att synen skulle försämras, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Det är brittiska forskare som följt 516 patienter med kroniskt öppenvinkelglaukom. Hälften randomiserades till att ta dagliga droppar med det ögontrycksminskande läkemedlet latanoprost, medan övriga fick ta placebodroppar.

Efter två år hade 59 och 35 patienter i respektive grupp fått försämrad syn. Enligt forskarnas beräkningar innebar behandling med latanoprost 56 procents minskad risk att detta skulle ske.

Resultaten är intressanta av tre skäl anser, Anders Heijl, professor i oftalmologi vid Lunds universitet, som skrivit en kommentar till studien i Lancet. Främst lyfter han fram att studien en gång för alla visar nyttan med trycksänkande behandling.

– Här fanns det under 1990-talet en stor skepsis, vilken vi själva hjälpte till att skingra genom en studie som publicerades år 2002. Men för att det ska finnas ordentliga bevis brukar det krävas två positiva studier och det finns nu. Att den brittiska studien är placebokontrollerad är ytterligare ett plus, säger Anders Heijl.

Vidare lyfter han fram att forskarna genom att använda relativt många datainsamlingar kunde se effekt på relativt kort tid.

– Redan efter ett år fanns det en skillnad mellan grupperna. Det visar att man inte behöver investera så mycket resurser för att studera nya behandlingar mot sjukdomen, säger Anders Heijl.

Och slutligen pekar han på att för varje mmHg:s skillnad i ögontryck så minskade risken för att synen skulle försämras med 19 procent i en patientgrupp som i snitt egentligen hade ett normalt ögontryck.

– Det visar att här finns potential att förbättra behandlingen ytterligare genom nya mer potenta läkemedel även om dessa förmår reducera trycket bara någon eller några mmHg ytterligare, säger Anders Heijl.

Vid öppenvinkelglaukom sker en långsam förlust av ögonnervstrådar på grund av trycket inne i ögat. Patienterna får synfältsdefekter som blir större ju längre sjukdomen går. Glaukom finns också i en akut form, så kallad trångvinkelglaukom, men denna variant är ovanlig i Norden.

Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Pfizer och UK National Institute for Health Research Biomedical Research Centre.

Läs abstract till studien.

David Garway-Heath med flera. Latanoprost for open-angle glaucoma (UKGTS): a randomised, multicentre, placebo-controlled trial. Lancet, publicerad online den 19 december 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)62111-5

Relaterat material

SBU: Tätare kontroller av glaukompatienter behövs

Starrmedel pressar Pharmacia

Ordet kraftfull dissades av IGM

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev