Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dubbel-dippandets faror vetenskapligt kartlagda

Publicerad: 4 februari 2008, 10:15

Forskare har nu kartlagt hur mycket bakterier som sprids vid de festliga tilltuggens dippskålar. Att dippa mer än en gång i en dippskål ”är som att kyssa alla på partyt”, säger professorn bakom studien.


Det var efter att ha sett en repris av den populära tv-serien Seinfeld som professor Paul L Dawson vid Clemson University i South Carolina, USA, bestämde sig för att gå till botten med dippskålarna som eventuella smittspridare.

I ett klassiskt Seinfeld-avsnitt doppar en av huvudkaraktärerna sitt tilltugg i dippen efter att först ha tagit en tugga, och blir därpå utskälld efter noter för sitt snuskiga beteende.

Paul L Dawson har nu kommit fram till att utskällningen hade fog för sig. Han har låtit försökspersoner testa att dubbel-dippa i ett antal olika såser, och det visade sig att tre till sex dopp i såsen resulterade i att över 10 000 olika bakterier från försökspersonens mun kunde påträffas i dippsåsen.

– Jag blev förvånad över resultaten. Jag trodde att överföringen skulle vara minimal, säger han till den amerikanska nyhetsbyrån AP.

– Jag skulle säga att om du dubbel-dippar är det som att kyssa samtliga deltagare på festen.

Resultaten från studien kommer, enligt AP, inom kort att presenteras i tidsskriften The Journal of Food Safety.

Se Seinfeld-scenen där det "dubbel-dippas" på videosajten YouTube.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev