Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dubbeleffekt av nytt blodfettläkemedel

Publicerad: 9 mars 2005, 10:24

Med hjälp av en ny substans har läkemedelsföretaget Pfizer tagit fram ett nytt kombinationsläkemedel, som slår mot blodfetter från två håll. På den amerikanska hjärtkongressen ACC i Orlando, Florida, presenterades nya resultat om läkemedlet.


Tanken är enligt tidningen Dagens Industri att den nya substansen, torcetrapib, ska ingå i ett nytt läkemedel där det kombineras med atorvastatin, som är den verksamma substansen i företagets storsäljare Lipitor. Eftersom Lipitor sänker halterna av det onda kolesterolet, LDL, och torcetrapib påverkar halterna av det goda kolesterolet, HDL, anser man kunna angripa problemet med blodfetter från två håll.

Enligt tidningen visade studieresultat som presenterades under konferensen en gynnsam effekt på halterna av det goda kolesterolet vid kombinationsbehandling med de båda substanserna.

Sammanlagt kommer 25 000 patienter att ingå i de kommande fas 3-studier som planeras inför en lansering av det nya läkemedlet.

På ACC har det också presenterats resultat som visar att behandling med blodfettsänkaren atorvastatin ger kliniska vinster för patienter som har stabil kranskärlssjukdom när det gäller kranskärlshändelser. Tidigare studier har visat att läkemedlet är gynnsamt för patienter som har instabil kranskärlssjukdom.

Denna studie har även publicerats i nätupplagan av tidskriften New England Journal of Medicine.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev