Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dubbeljobbande läkare får ultimatum av landstinget

Publicerad: 7 juni 2010, 07:17

En läkare som har delat sin arbetstid mellan en landstingsdriven och en privat vårdcentral tvingas välja sida. Landstingets ultimatum leder till protester bland både personal och patienter.


Läkaren Kjell Larsson har jobbat halvtid på landstingsdrivna Arvidsjaurs vårdcentral och halvtid på Läkarhuset Björnen i Piteå, där han själv varit delägare. Så får han inte fortsätta, enligt Norrbottens läns landsting.

– Jag har arbetat både i privat verksamhet som entreprenör och i landstinget i 25 år. Det har fungerat bra, men nu får jag detta besked att jag måste välja. Det känns inte bra, säger Kjell Larsson till Sveriges Radio Norrbotten.

På Arvidsjaurs vårdcentral, där endast 1,5 av 6 läkartjänster bemannas av fast anställda läkare, väcker landstingets ultimatum starka känslor.

– Personalen här är både upprörd och uppgiven. Här har vi en läkare som vill jobba på orten och som är omtyckt av både patienter och personal. Det är oförskämt mot befolkningen, säger sjuksköterskan Lena Lestander till nyhetsbyrån Nyheter i Norr.

Mer än 600 Arvidsjaursbor har skrivit under protestlistor som lämnats in till landstinget. Trots det står den politiska majoriteten fast vid att Kjell Larsson inte kan fortsätta dubbeljobba.

– Det blir en konkurrerande bisyssla, och vårt regelverk är mycket tydligt på den här punkten. Det är helt enkelt inte möjligt, säger landstingsrådet Kent Ögren (S) till Norrländska Socialdemokraten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev