Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dubbelpass på obstetriken anmäls

Publicerad: 19 mars 2012, 09:32

Mölndals sjukhus.

Foto: Marie Ullnert

Anställda jobbar dubbla pass och hinner inte ta rast, enligt skyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset som gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.


Tidigare i mars (Dagens Medicin nummer 10/12) vittnade vårdpersonal på Sahlgrenska universitetssjukhuset om den tunga arbetsbelastningen i skuggan av anställningsstopp och kraftiga besparingar. Nu har skyddsombuden gått vidare till Arbetsmiljöverket med problem vid verksamhetsområdet obstetrik.

Som en del av besparingarna har bland annat verksamheten i Mölndal skurits ned med fem BB-vårdplatser och två förlossningsrum. I anmälan kräver fackrepresentanterna bland annat att arbetsgivaren ska minimera överbeläggningarna och stärka bemanningen, se till att anställda kan ta ut schemalagda raster och att skriftliga riskbedömningar ska göras vid överbeläggningar. Arbetsgivaren uppmanas att hålla koll på och redovisa övertid och dubbelpass.

Enligt skyddsombuden för Vårdförbundet och Saco jobbar de anställda på obstetriken ofta dubbelpass och under så hård press att grundläggande omvårdnad knappt hinns med och att raster är svåra att ta ut. Personalen drabbas av stressreaktioner och facken varnar för att det är hög risk för  kompetensflykt .

Relaterat material

Sahlgrenska hinner inte med cancerundersökningar

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev