Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dubbelt pris för glutenfritt hos apotek

Publicerad: 26 april 2012, 07:00

Samma matvaror kostade dubbelt så mycket hos Apoteket AB som hos den billigaste livsmedelsbutiken.

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Glutenfri mat är mer än dubbelt så dyr på apotek som i vanliga affärer. Det kostar landstingen miljon­belopp varje år.


Glutenfri mat är dyr för dem som behöver den. Men den kostar också landstingen som betalar till apoteken.

Dagens Medicins systertidning Dagens Apotek har jämfört priset på ett inköp gjort av en gluten­intolerant konsument i Karlskoga som handlat via Apoteket AB med vad samma varor skulle kosta på Coop Forum och på Willys. Det visar sig att mat­kassen från Apoteket AB är mer än dubbelt så dyr.

Men för glutenintoleranta under 16 år blir det ändå billigare på apotek, eftersom läkemedelsförmånen då träder in. På apotek får barn under 16 betala 120 kronor per inköp och resten betalas av landstingen med stöd av staten. I fjol handlade det om 14,9 miljoner kronor.

Om inköpen i stället hade gjorts i en vanlig livsmedelsbutik hade notan alltså kunnat vara flera miljoner kronor lägre.

På Apoteket AB förklarar man sitt höga pris med skillnader i volymer jämfört med livsmedelskedjorna.

– Vi köper in mindre volymer än detaljhandeln, vilket innebär and­ra inköpspriser, säger Maria Cserhalmi Andersson, pressansvarig för Apoteket AB.

Hon påpekar också att apotek har en administration som kostar, till skillnad från detaljhandeln.

– Vår marknad är till skillnad från detaljhandeln en förskrivningsmarknad då vi tar emot livsmedelsansvisningar, beställer varor och skickar fakturor till landstinget.

Enligt Maria Cserhalmi Andersson finns det fördelar för kunderna med att de får sin glutenfria kost via apotek.

– I många fall kan det innebära ett mervärde då kunden kan få varorna hemskickade fraktfritt. Vi har också kunskap och support bakom dessa varor gentemot dietisterna och deras patienter, säger hon.

Exakt hur mycket pengar som skulle kunna sparas om glutenfri kost köptes via mat­varu­butiker i stället för på apotek är svårt att säga eftersom olika livs­medels­kedjor liksom olika apotekskedjor tar olika pris. För samtliga apotekskedjor som Dagens Apotek granskat ligger priserna dock kraftigt över de utvalda livsmedelsbutikernas.

Flera dietister som Dagens Apotek har talat med är kritiska till att gluten­fri kost säljs på apotek inom läkemedelsförmånen. Det är delvis på grund av den extra kostnad som det innebär för skattebetalarna, men det finns fler skäl.

– På apoteken är kunderna begränsade till ett litet utbud. Det vore bättre med kontantbidrag så att föräldrarna eller barnen själva kunde handla de livsmedel de ville i vanliga butiker, säger Kristina Carlsson, dietist på Hallands sjukhus Varberg.

Hon påpekar att förutom den kostnad för kosten som köps på apotek tillkommer kostnad för administration för läkemedelsförmånen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev