Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Dubbelt så många patologer behövs”

Publicerad: 29 mars 2012, 12:44

Det behövs en nationell handlingsplan för att råda bot på patologbristen. Det konstaterar regeringens utredare Marie Beckman Suurküla i sin rapport om svensk patologi.


Sverige skulle behöva dubbelt så många patologer. Det slår Marie Beckman Suurküla fast i den rapport hon skrivit på regeringens uppdrag. Men hon är medveten om att vägen dit är lång.

– Vi kan inte trolla med knäna. Det finns ingen ”quick-fix”. Det krävs långsiktiga lösningar, säger Marie Beckman Suurküla.

Den långsiktiga lösningen handlar enligt hennes rapport bland annat om att få läkarstudenter att intressera sig för patologin. Marie Beckman Suurküla efterlyser en bättre genomgång på läkarutbildningarna av vad det innebär att arbeta som patolog. Hon tror också att en medveten satsning på att öka möjligheterna att forska skulle locka fler läkarstudenter till patologin.

– Många unga läkare vill ha möjlighet till en forskningskarriär, säger Marie Beckman Suurküla.

Lönefrågan är en annan faktor som spelar in. Marie Beckman Suurküla konstaterar att lönen för patologer ofta blir lägre än för andra läkare på grund av att de inte går jour. I andra länder har patologer fått ett särskilt lönetillägg för att kompensera för den uteblivna jouren. Det är en modell som Marie Beckman Suurküla tycker att arbetsmarknadens parter borde överväga att införa även i Sverige.

Hon efterlyser också mer nationell samordning av patologin. I rapporten skriver hon att den ”mycket sneda regionala fördelningen av resurser inom patologin är helt oacceptabel”. Snedfördelningen av resurser utgör ett hot mot rätten till vård på lika villkor enligt Marie Beckman Suurküla.

– Det behövs ett nationellt samarbete för att avgöra hur strukturen för patologin ska se ut. Det kan innebära att vissa saker måste centraliseras, säger hon.

Hon efterlyser också en översyn av ansvarsfördelningen mellan olika yrkeskategorier och utesluter inte heller att det kan behövas nya yrkeskategorier. Till exempel patologiassistenter, en titel som finns i flera andra länder och kräver en fyraårig utbildning.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev