Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dubbelt så många väntar längre än 90 dagar i Kronoberg

Publicerad: 5 augusti 2016, 09:55

Foto: Thinkstock

Dagens Medicin har tidigare rapporterar om växande vårdköer i hela landet. I Region Kronoberg har antalet personer som väntat längre än vårdgarantins 90 dagar mer än fördubblats på ett år.


Ämnen i artikeln:

Region Kronoberg

I dag står 2 600 personer i kö för operation i Region Kronoberg, varav 460 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Det innebär mer än en fördubbling från förra årets 200, rapporterar Smålandsposten.

För att korta vårdköerna anställdes fyra nya narkossjuksköterskor i hopp om förbättring till våren 2016. Men de fyra narkossjuksköterskorna har nu blivit åtta vakanser och sjukhusen i Kronoberg har svårt att rekrytera ny personal. För att få bukt med problemen ska Regionen satsa på bättre flöden och bättre arbetsmiljö för personalen. Enligt tidningen har hyrsjuksköterskor anställts och patienter skickas till andra vårdgivare, i ett försök att hantera situationen.

Jämfört med övriga Sverige ligger Region Kronoberg bättre till än landet i stort, då 82 procent av patienterna får vård inom vårdgarantins 90 dagar jämfört med 78 procent i riket, enligt maj-siffror från Sveriges kommuner och landsting.

Relaterat material

Patienter väntar mer än 90 dagar på operation

Köerna växer efter att miljardstöd dragits in

Regionala operationsköer ska korta väntetiden

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Region Kronoberg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev