Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dubbla cochleaimplantat stor förbättring för döva barn

Publicerad: 11 maj 2006, 10:20

Döva barn som får två hörselimplantat får avsevärt mycket bättre hörsel än de som bara får ett. Det visar en pågående studie vid öron-näs-halskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.


Forskningen kring nyttan med att operera in två cochleaimplantat, ett i varje öra, på döva barn har varit bristfällig, enligt SBU Alert. I en studie i början av året konstaterade myndigheten att kunskapen om effekterna av implantaten var för liten och bör utredas vidare.

På Karolinska universitetssjukhuset har 100 barn fått två implantat inopererade sedan 2002. Eftersom barnen är små är det svårt att testa hur deras hörsel utvecklas efter operationen. Men de uppföljningar som hittills har gjorts, på 29 av dem som är stora nog att kunna testas, visar på mycket goda resultat. Det berättar Eva Karltorp, sektionschef och överläkare på öron-näs-halskliniken.

- Ju längre barnen har implantaten desto bättre hör de. I en enkät till föräldrarna säger alla som har svarat att två implantat är att föredra framför ett. De märker tydligt att barnen successivt får allt bättre riktningshörsel med två implantat, säger Eva Karltorp.

Att det skulle finnas brister i den vetenskapliga dokumentationen av barn med dubbla cochleaimplantat tycker Eva Karltorp inte riktigt stämmer.

- Vi har utbyten med forskare i bland annat Tyskland, Belgien och England som alla visar på att dubbla implantat ger bättre effekt. En stor belgisk studie som påvisar detta kommer att presenteras i höst, säger Eva Karltorp.

Av landets landsting har samtliga utom fyra hörselscreening av nyfödda. Stockholms läns landsting införde detta nyligen. Hörselscreening är, enligt Eva Karltorp, en förutsättning för att snabbt kunna hjälpa de barn som behöver hörselimplantat. För ju yngre barnen är när de opereras desto snabbare lär de sig att höra med sina implantat.

SBU Alert är den enhet inom SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, som tidigt utvärderar kostnader, nytta och risker med nya behandlingsmetoder.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev