Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Duschen får duga när platserna tryter

Publicerad: 30 januari 2013, 15:34

Sjuksköterskan Christine Lindkvist visar lavemangsrummet där en äldre herre har sin säng. Han äter alldeles intill toalettstolen.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

”Ett konstant katastrofläge”. Så beskriver sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset bristen på vårdplatser och pusslandet med överbeläggningar.


I ett kaklat lavemangsrum sitter en äldre herre och äter gröt vid sängen som placerats strax bredvid den väggfasta toaletten. I ett litet kontorsrum strax bredvid vårdas en medelålders man som är något piggare. Han har å andra sidan inte nära tillgång till toalett.

– Där lägger vi bara patienter som är lite piggare och som går själva, berättar sjuksköterskan och huvudskyddsombudet Christine Lindkvist.

Hon och personalen på den kombinerade medicin- och infektionsklinik 30 vill ogärna lägga patienter i duschen eller på kontoret. Men när akuten inte ser någon annan råd så placeras patienter där ändå.

– Och nu vill de att vi ska ordna ännu en extraplats, säger Christine Lindkvist och suckar.

Bristen på vårdplatser har lett till internt krig mellan akuten, som behöver lägga in patienter, och avdelningarna där personalen säger stopp eftersom det är fullt. Resultatet blir att patienter blir kvar länge på akuten, något som ökar arbetsbelastningen för personalen där. När de väl får en plats på en avdelning kan det alltså bli i ett duschrum.

Enligt överbeläggningssiffrorna från SKL saknades i december minst 40 vårdplatser på Akademiska sjukhuset.

Skyddsombuden för Vårdförbundet och Läkarförbundet har nu anmält den ökade arbetsbelastningen som platsbristen medför till Arbetsmiljöverket.

– Sjukhusledningen tar bort vårdplatser för att spara pengar och vill att personalen ska bli mer effektiv. Men ingen visar hur, säger Annika Jonasson, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.

I grunden ser hon platsbristen som ett strukturellt problem.

– Jag tror absolut att det går att ändra arbetssätt. Men för att komma någon vart måste det göras en ordentlig genomlysning av all verksamhet. Vi behöver nya scheman och nya sätt att arbeta. Och så behövs det chefer som har mandat att leda och förändra, säger hon.

När hon och huvudskyddsombudet Maj Wineström försöker förklara hur vårdplatser försvunnit eller flyttats blir sifferexercisen svår att hänga med i. Till viss del handlar det om att personal slutat – utan dem blir det inga vårdplatser.

– Det har blivit allt värre under hösten och vintern. Det är som ett konstant katastrofläge där det hela tiden gäller att hitta snabba lösningar. Jag efterlyser riskanalyser vid överbeläggningarna, men detta görs inte alltid, säger Maj Wineström.

Sjukhusets personalchef Inger Thorén tar fackens anmälan till Arbetsmiljöverket på allvar.

– Men jag vill inte kommentera detta närmare. Jag har precis fått anmälningarna på mitt bord. Det är mycket rykten och diskussioner just nu. Vi får ta detta i lugn och ro när Arbetsmiljöverket gör sin inspektion. Vi inväntar den, säger hon.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev