Nyheter
Dyra läkemedel vållade debatt
Publicerad: 22 mars 2012, 14:30
ONKOLOGIDAGARNA. Hur många kronor får några extra månaders liv kosta? Den frågan vållade het debatt bland onkologer.
Ämnen i artikeln:
HudcancerDet är konstiga frågeställningar, men vi måste våga fråga oss dem, inledde moderatorn Roger Henriksson, ordförande för Svensk onkologisk förening, torsdagens symposium om resurser och nya läkemedel i cancervården.
Debatten tog avstamp i det nya hudcancerläkemedlet ipilimumab (Yervoy), som godkändes i juni. Läkemedlet är omdiskuterat eftersom kostnaden är mycket hög, 800 000 kronor per behandling. Något som i höstas fick cheferna för landets onkologiska kliniker att ta ett gemensamt beslut om att i nuläget inte använda läkemedlet trots att det är godkänt, se veckans utgåva av Dagens Medicin.
Den första talaren på symposiet, Gustav Ullenhag, onkolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala, ansåg å sin sida att alla som har nytta av läkemedlet också bör få det.
– Vad ska all forskning tjäna till om vi inte skördar frukterna, sade han och gjorde en vädjan till åhörarna som ger en hint om hur infekterat ämnet är:
– Jag hoppas att vi kan ha sakliga utgångspunkter och respektera varandras åsikter, för det finns mycket känslor i den här debatten.
Den uppmaningen uppskattades nog av påföljande talaren, Göran Edbom, ordförande för onkologichefsgruppen, som bitvis fått hård kritik för sitt beslut att avvakta med det nya hudcancerläkemedlet.
– Jag får väl ikläda mig rollen som boven i dramat ipilimumab, inledde han sitt anförande.
Göran Edbom berättade att onkologichefsgruppen sammanträtt dagen innan och diskuterat situationen med ipilimumab, med anledning av att Skåne och Blekinge agerat på egen hand och förhandlat fram egna rabatter för att kunna använda läkemedlet. Men gruppen beslutade att stå fast vid sitt beslut. Anledningen är att man vill avvakta ett beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som utreder om läkemedlet är kostnadseffektivt. Det blir i sin tur vägledande för den så kallade NLT-gruppen på Sveriges kommuner och landsting, SKL, som rekommenderar landstingen vilka nya läkemedel som ska införas.
Behovet av att hitta ett gemensamt sätt att införa nya cancerläkemedel upptog en stor del av diskussionerna. En ny grupp som ska hitta formerna för detta har nylingen bildats inom SKL under Ledning av professor Jan Lilliemark. Men denna grupp kommer inte att ge någon vägledning i fallet ipilimumab.
– Jag vill betona att vi inte kommer att ta fram rekommendationer för aktuella ärenden under 2012, sade han.
Några debattörer framhöll att det till syvende och sist handlar om att varje klinik måste få ihop sin budget och efterlyste en nationell läkemedelsbudget för vissa dyra läkemedel.
En önskan som Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare på SKL avfärdade i ett svep:
– En nationell läkemedelsbudget - tro inte på det. Det är en orealistisk tanke för en lång tid framåt. Regional samordning är svårt nog att få till, sade hon.
Relaterat material
"Stråla och sedan vänta"
Onkologidagarna drar igång i Gävle
Landsting kunde pruta ner dyr medicin
HANNA ODELFORS