Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dyra sjukhuskonsulter granskas

Publicerad: 19 december 2017, 07:22

Konsulter som anlitats av Karolinska universitetssjukhuset i Solna har kostat i snitt 700 000 kronor i månaden per person, rapporterar Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKS

Det rör sig om nio konsulter från företaget Boston Consulting Group (BCG) som har anlitats mellan januari och juni i år. De uppges ha arbetat 13 timmar om dagen som standard, i strid med arbetstidslagen.

BCG har anlitats i flera upphandlingar för att förbättra verksamhetsmodellen vid det nybyggda sjukhuset. Enligt landstingets bedömningar var firman det bästa alternativet trots att de var dyrare än konkurrenterna.

DN jämför med den konsultfirma som anlitas mest i dagsläget, där de mest seniora konsulterna kostar max 320 000 kronor i månaden.

Sjukhusets höga utbetalningar till konsulter ska nu utredas av sjukhusets internrevisor, uppger Dagens Nyheter.

En tidigare granskning i DN visar att företaget Boston Consulting Group (BCG) sedan 2011  har debiterat Karolinska 257 miljoner kronor. Fakturorna har saknat underlag, bland annat har konsulterna inte namngetts. Under första halvåret i år uppgavs konsulterna ha arbetat 13 timmar om dagen som standard, i strid med arbetstidslagen.

I nio av de tretton fakturor som utfärdats i år anges produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla som referens. Samme Ringman har tidigare varit konsult på BCG innan han fick sjukhusjobbet. Detta misstänkta jävsförhållande ska också granskas av internutredningen.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev