Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dyrare att ligga på sjukhus - rättad version

Publicerad: 15 januari 2014, 09:21

RÄTTELSE. I stora delar av landet har det blivit dyrare att ligga på sjukhus. I 15 landsting kostar det nu 100 kronor per dygn i stället för som tidigare 80 kronor.


Dagens Medicins sajt uppgav i går att landstingen höjde sina slutenvårdsavgifter från 20 kronor, vilket dessvärre byggde på en missuppfattning.

2013 blev det möjlighet för landstingen att höja avgiften i den slutna vården och då var det sju landsting som slog till. 2014 har ytterligare åtta landsting beslutat att patienter ska betala 100 kronor per dygn, visar en sammanställning av avgifterna från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Fler och fler landsting ansluter sig till den höjningen, säger utredaren Hasse Knutsson, SKL, till Dagens Medicin.

I övriga landsting ligger avgiften kvar på 80 kronor per dygn.

När Region Skåne i oktober beslutade att höja avgiften på akutmottagningarna från 400 till 450 kronor blev det en väldig debatt. De styrande politikerna hoppades att patienter i stället skulle söka sig till vårdcentraler. Men många ifrågasatte om det var rätt väg med tanke på primärvårdens problem med bland annat läkarbrist.

Förutom Skåne har Region Gotland höjt avgiften på akuten, i Gotlands fall från 300 till 400 kronor. Gävleborg har gått andra vägen och sänkt från 300 till 200 kronor per besök.

Gävleborg är samtidigt det enda landstinget som höjt avgiften för läkarbesök i primärvården, från 150 kronor till 200 kronor.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev